Събота, 27 Юли 2024

Как да възпитаваме потомците си правилно

Печат Е-мейл
05 Юли 2012

 Родителите трябва да са на едно мнение относно възпитанието. Повече двойки не смятат, че е нужно да обсъждат и синхронизирам методите си за отглеждане на деца. Това води до различно поведение спрямо една постъпка на детето. Много често родителите изпадат в ситуацията на доброто и лошото ченге, в която единият е злият, които забранява всичко, а другият е меката душа, винаги даваща позволение и спасение. Това може много да подкопае авторитета и на двамата.

Семейната двойка трябва да изгради единна система за поведение с детето. Те трябва да подкрепят решенията си и да не позволяват на сина или дъщерята си лавира между тях. Липсата на синхрон между родителите е една от основните причини за непослушание и проблеми във възпитанието.

Възпитавайте спокойно, без да повишавате тон. Да използвате броенето до три, за да решавате проблеми, е доста добра идея. Детето вероятно ще се опита да провери дали говорите сериозно, затова не е добре идея за започвате да изреждате всички дробни вариации на две (2 1/2; 2 5/8; 2 без косъм и т.н.) Когато преброите до три и то не е изпълнило това, което казвате, значи, че не се държало добре. По този начин ще му дадете време да изпълни искането, без да повишавате тон, и детето ще свикне да се подчинява, преди да е изтекло броенето.

Предлагайте награди, съобразени с възрастта, при послушание. Когато например дето само си подреди стаята или почисти играчките си, без вие да сте му казали, му купете нещо малко за награда.

Някои правили имат изключения. Времето за прибиране през уикенда може да 10 часа, но когато най-добрият приятел на вашия син има рожден ден, може да направите отстъпка. Обяснете му ясно обаче, че това е изключение, не промяна правилото.

Използвайте домашните задачи, докато детето не слуша. Не зависимо от възрастта, има домашна работа, която всяко дете би могло да върши. Децата, особено тинейджърите, очакват да бъдат наказани, когато са постъпили неправилно, и вие не трябва да пропускате да го правите, защото иначе ще получат чувство за безнаказаност. Домашните задачи са досадни за децата, което ще подсили ефекта на наказанието, а от друга страна - няма да сте прекалено жестоки с тях.

Не заплашвайте с нищо, което не смятате да изпълните. Когато родителите правят закани от рода на "Няма да излизаш до края на лятото", и те, и децата знаят, че това е нереалистично, което води до подронване авторитета на възпитаващата стана. Трябва да се успокоите, да изчакате ядът ви да мине и да кажете "Наказан си до края на седмицата" - това вече може да изпълните и детето ще знае, че ще си понесе последствията.

Бъдете сигурни, че когато установете ясни правила, детето ви ще се чувства много по-добре с тях. Дълбоко в себе си те знаят, че родителите трябва да направляват живота им до известна степен и ще растат в много по-благоприятна среда, ако това наистина е така.

Прочита: 23049

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.