Вторник, 22 Октомври 2024

Как да живеем добре?

Печат Е-мейл
11 Май 2012

 Имате нужда от много малко, за да сте щастливи

Това са някои прости неща - нормално жилище, свястна работа, няколко души, които обичате и ви обичат, няколко сета дрехи, една добра книга, един тефтер и разбира се, добра храна. Какво повече му трябва на човек за нормалното му съществуване?

Искайте по-малко и няма да бъдете бедни

Може да имате много пари и вещи, но ако винаги искате повече, вие ще сте по-бедни от онези, които имат малко и не искат нищо.

Фокусирайте се върху настоящето

Престанете да се тревожите за бъдещето и да пускате корени в миналото. Колко време прекарвате ежедневно да мислите за нещата, вместо да помислите за това къде сте и къде отивате, физически, в този момент? Колко често ни се случва просто да живеем, а не да мислим за нереални или минали неща? Живейте сега и ще живеете пълноценно.

Бъдете щастливи с това, което имате, където и да се намирате

Много често искаме да бъдем някъде другаде, да правим нещо друго с други хора, различни от тези, с които сме в момента, и да получаваме неща, различни от тези, които вече имаме. Но там, където сме, е страхотно, тези, с които сме, са перфектни, включително и ние. Това, което имаме, е достатъчно. Това, което правим, е невероятно.

Бъдете благодарни за малките удоволствия от живота

Боровинки, малко парче шоколад, една бира - обикновените удоволствия, които са толкова по-добри от богатите десерти, захаросаните напитки и пържените храни, ако, разбира се, се научите да им се радвате напълно. Една добра книга, взета от книжарницата, разходка с обичан човек, кратка, но добра тренировка, налудничавите неща, които племенникът/детето ви говори, усмивката на непозната, ходенето бос в тревата, спокоен момент, в който целият свят се събужда. Тези малки удоволствия са добрият живот, в който нямате нужда от много.

Водете се от радостта, не от страха

Хората се ръководят главно от страха да не пропуснат нещо или от страха от промяната, или от страха от изгубване на нещо ценно. Това не са добри причини да правите нещо. Вместо това правете нещата, защото носят радост на вас и на околните. Действайте, ръководени не от нуждата да поддържате начина си на живот и се страхувате да го промените, а защото искате да изпитвате радост от това да правите нещо креативно, значително и ценно.

Показвайте съчувствие

Съчувствието към другите създава искрени, любящи отношения, връзки с околните. Освен това имайте милост към себе си и си прощавайте за миналите грешки, отнасяйте се към себе си добре и най-вече - обичайте се такива, каквито сте.

Забравете за продуктивността и числата

Те наистина нямат значение. Ако се ръководите от това да правите нещата с цел достигане на определен брой (задачи), най-вероятно сте загубили представа кое е наистина важно за вас. Ако се измъчвате от идеята да бъдете продуктивни, вие изпълвате ежедневието си с неща само за да бъдете продуктивни, което си е чиста загуба на време. Този ден е подарък и не би трябвало да бъде затрупван с всевъзможни неща - дайте си шанс да се насладите на самия ден и на това, което вършите.

Прочита: 3569

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.