Вторник, 31 Януари 2023

Доброто самочувствие се изгражда от бебешка възраст

Печат Е-мейл
08 Май 2012

 Похвално е, когато родителите полагат усилия да отгледат децата си, така че да имат добро самочувствие. Колкото по-добро е то, толкова по-добър ще е и животът на детето. За тази цел специалистите съветват:

Усмихвайте се на детето си често, още когато e бебе. Така вашето лице ще се превърне в огледало за неговата самооценка.

Прекарвайте време с бебето. Къпете го, гушкайте го, сменяйте му памперса, така че то да усети, че е важно за вас. Говорете му, пейте му, четете му книги. Колкото повече време отделяте на детето си, толкова повече то ще осъзнава, че е ценно и обичано.

Признавайте и забелязвайте всяко постижение на бебето. Похвалете го, когато се оригне, когато седне или се изправи за първи път. Поощрете го и го насърчете да продължава. Така постепенно ще му помогнете да изгради своята самоувереност. Внимавайте какво говорите пред него. Много добре подбирайте думите си. Защото това, което родителят казва, се отразява върху детето и му влияе много по-дълго и много повече, отколкото си мислим.

Самоуважението на детето не се появява за един ден или само с един разговор между вас и него. Това е дълъг и интерактивен процес, в който родителите имат своята огромна роля. Залагайте на позитивното отношение колкото се може повече.

Прочита: 2721

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.