Събота, 27 Юли 2024

Розовият цвят не съществува

Печат Е-мейл
14 Март 2012

 Една победа за мъжкото начало в света. Оказва се, че розовият цвят, по който повечето мацки се разтапят и в който голяма част се декорират от глава до пети, не съществува. Кошмарното розово, с което дамите се опитват да ни избодат очите почти постоянно, е чисто и просто плод на нашето въображение, т.е. съществува само в главите ни и никъде другаде. Проблемът с розовия цвят е, че той е комбинация от червено и виолетово - цветове, които се намират в двата края на спектъра на дъгата, т.е. розовото не може да съществува в природата, без да се изкриви спектърът на дъгата така, че червеното и виолетовото да се смесят, което е невъзможно не само на практика, но и на теория.

Тъй като цветовете се интерпретират чрез очите и мозъка, когато погледнете нещо розово, то вие всъщност не виждате розови вълни на светлината. Обектът, който наблюдавате, само изглежда розов, тъй като една част от дължините на светлинните вълни се отразява, а друга се абсорбира от пигментите на обекта. Това означава, че розовото е отразяващ се цвят, който виждаме, защото мозъкът ни трансформира отразяващата се в обектите светлина.

Твърдението, че розовото не съществува, обаче среща своите противници. Професор Джил Мортън от университета в Хавай е отявлен критик на тази теория. Дали фактът, че професорът е жена има нещо общо, не сме сигурни, но знаем, че проф. Мортън се е консултирала с Kodak, Xerox и други големи компании, които работят по специален начин с цветове и е заключила следното: "Разбира се, че розовото е цвят. То наистина не е част от светлинния спектър, но това не означава, че не е цвят".

Според проф. Мортън технически е вярно, че не можем да генерираме розово в дъгата, но ако смесваме други цветове, като червено и бяло например, можем пак да получим розово.

Прочита: 6712

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.