Вторник, 05 Март 2024

Разкриха тайната на тъмнокожите блондини

Печат Е-мейл
08 Май 2012

 Оказва се, че светлият цвят на косата е свързан с мутация на гена TYRP. Мистерията около тъмнокожите блондини, които се срещат най-често на островите, най-сетне беше разкрита благодарение на учените от Станфордския университет.

Преди се смяташе, че явлението на русокосите тъмнокожи се дължи на слънцето, солената вода и диетата, богата на морски дарове. Ново генетично изследване изясни положението. Учени от Станфордския университет са сравнили геномите на 43 тъмнокоси и 42 русокоси жители на Соломоновите острови. Те установили, че светлият цвят на косата е пряко свързан с мутация на гена TYRP. Този ген кодира ензим, който влияе на пигментацията на кожата, предаде БГНЕС.

"При европейците този ген не съществува", обясни водещият автор на проучването Карлос Бустаманте.

Карлос и неговите колеги анализирали ДНК-то на 900 островитяни и 900 души от целия свят. Те установили мутация в района на Океания и Меланезия. 1/4 от жителите на тези групи острови имали мутация на гена, но 1/3 били с руса коса. Това е така, защото мутиралият ген е рецесивен и трябва и двамата родители да бъдат блондини, за да го имате.

Прочита: 2893

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.