Събота, 23 Септември 2023

Сутрешното лошо настроение трови живота ни

Печат Е-мейл
28 Юли 2011

 Лошото настроение сутрин ни кара да бъдем потиснати, досадни или мърморещи, особено в дните, когато не сме се наспали добре, а навън е тъмно и студено и единствената перспектива изглежда претъпканият автобус и тежкият работен ден.

Учени от Университета на Мичигън (University of Michigan) са изучили този феномен, който така "трови" живота на хората и са стигнали до някои удивителни изводи. Оказва се, че въпреки разпространеното мнение жените мърморят и се заяждат повече, отколкото мъжете. Наистина тази закономерност се наблюдава само сутрин в първите няколко часа след събуждането, твърди публикация в изданието Psychology Today.

Според резултатите от изследването 13% от жените и 10% от мъжете са в лошо настроение в продължение на първите 4 часа след тяхното събуждане. Специалистите смятат, че тази разлика между половете се дължи на факта, че мъжете по-рядко страдат от нарушения в съня и следователно се наспиват по-добре.

Изследването показва също, че само 15% от мъжете и 9% от жените се радват на здрав и спокоен сън през всякa нощ.

Лошото настроение при жените според учените е свързано с още една причина - почти 1/3 от жените (при само 5% от мъжете) се занимават с домакинството, приготвят всяка сутрин закуска и изпращат децата на училище. Съответно жената се нуждае от повече време, за да се приготви за тръгване на работа, и нейното лошо настроение, когато времето не е достатъчно, е разбираемо.

40% от хората обвиняват за мрачното си настроение лошия си нощен сън, а 24% - стреса и депресията. Много хора не могат да се наспят добре заради хъркането на спокойно спящия до тях партньор или поради болките в гърба в резултат от натоварения работен ден.

Мъжете смятат, че 1-2 чашки алкохол и добрият секс помагат за здравия сън, а повечето жени са на мнение, че напрежението може да се премахне с помощта на хубава книга или гореща вана. 7% от жените приемат сънотворни, докато този процент при мъжете е два пъти по-нисък.

Много от хората, поддаващи се на лошото сутрешно настроение, с нетърпение очакват есенното преместване на стрелките на часовника с един час назад. Според тях този допълнителен час ще им даде възможност да се наспят и да се избавят от сутрешното мърморене и раздразнителност, което, разбира се, е само една илюзия.

Прочита: 2124

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.