Понеделник, 11 Декември 2023

12 невероятни факта за сънищата

Печат Е-мейл
21 Декември 2010

 Почти на всеки човек му се е случвало да сънува съвсем ясно, а когато се събуди, да не си спомня почти нищо. Това е една от загадките на сънищата, а ето и още няколко факти, които ще ви се сторят невероятни:

1. Хората с нарушено зрение сънуват

Хората, изгубили зрението си няколко години след раждането, могат да виждат образи в сънищата си. Хората с нарушено зрение по рождение не могат да виждат никакви образи, но за сметка на това сънищата им са доста живи и изпълнени с различни звуци, миризми, усещания и емоции. Човек с нормално зрение едва ли би могъл да си представи всичко това, но психологическата нужда за сънища е много силна и може да преодолее дори тази пречка.

2. Не помним 90% от сънищата си

5 минути след събуждане ще забравите половината от вашия сън, а след 10 вече 90% от него ще са напълно изгубени.  Мери Шели била провокирана от сън, за да напише "Франкенщайн",  Робърт Луис Стивънсън измислил сюжета на "Доктор Джекил и мистър Хайд" след вълнуващ сън.

3. Мъжете и жените сънуват различно

Всяко човешко същество сънува (освен тези със сериозно психологично разтройство). Мъжете и жените обаче сънуват различни неща и имат различни и разнообразни физически реакции.

В мъжките сънища по-често присъстват други мъже, докато при женските се срещат поравно и от двата пола. И при мъжете, и при жените се появяват сексуални физически реакции, които са вследствие на сънища, независимо дали самият сън е сексуален. В тези ситуации мъжете получават ерекция, а жените повишен приток на кръв във вагината.

4. Сънищата ни пазят от психични разстройства

Новите изследвания показват, че даден човек, редовно събуждан точно в началото на своя сън, дори и да е спал осем часа, само след 3 дни ще изпитва умора, лоша концентрация, раздразнителност или дори халюцинации и признаци за психоза.

Когато на същите тези хора, участвали в изследването, им се позволи REM сън (бързо движение на очите), техните мозъци наваксват изгубеното, като увеличават съня, прекаран в това състояние.

5. Сънуваме познати неща

Често сънуваме непознати хора, които изпълняват различни роли. Реално обаче всички тези лица не са плод на фантазията ви, а са съществуващи хора, които сте срещали през своя живот, въпреки че не ги помните. През живота си виждаме хиляди лица и по този начин съзнанието ни се запасява с голямо количество от герои, които вкарва в действие в сънища.

6. Не всички сънуват цветно

Последните изследвания сочат, че цели 12% от всички хора с нормално зрение сънуват постоянно в черно и бяло. Останалите сънуват в цвят. В сънищата ни често се повтарят общи теми - случки от училище, преследвания, падане от високо, сексуални преживявания, провал на изпит, закъсняване, летене, падащ зъб, катастрофа.

Неустановено обаче остава дали сънищата, свързани с насилие или смърт, са с по-голям емоционален заряд за хората, които сънуват цветно, или за онези, които насън виждат всичко в черно и бяло.

7. Сънищата включват кодирани значения

Когато сънувате нещо, много често сънят не се отнася за него, а за нещо съвсем различно. Сънищата имат закодирани значения и ни говорят на символичен език. Подсъзнанието ни се опитва да сравни съня с нещо познато и да ни даде някакъв знак. Така че най-вероятно последният ви сън символизира нещо съвсем друго от това, което виждате.

8. Хората, които скоро са спрели цигарите, имат по-живи сънища

Данните сочат, че хора, които наскоро са отказали цигарите, сънуват повече и по-живи сънища, отколкото докато са били активни пушачи. В повечето сънища хората са сънували, че пушат и са изпитвали негативни емоции като паника и вина. Подобни сънища, свързани с пушенето, са резултат от отказването от тютюневата зависимост.

9. Външни влияния често навлизат в сънищата

Този феномен се нарича смесване на сънища и представлява изживяване, при което импортираме в съня си шумове, които чуваме от външния свят. Пример за това е случаят, когато сте жадни и това чувство навлиза в съня ви. Така в съня си можете да изпиете няколко чаши вода.

10. Тялото ни се парализира по време на сън

Колкото и невероятно да звучи, вашето тяло на практика е парализирано, докато спите. Най-вероятно това е с цел да сте предпазени от опасни реакции по време на сън. Жлезите започват да отделят хормон, който помага в предизвикването на съня, неврони изпращат сигнал до гръбначния стълб и по този начин тялото напълно се отпуска, а след това става парализирано.

11. Когато човек хърка, не сънува

12. Новородените бебета не сънуват сънища, свързани със себе си

Малките бебета нямат сънища, в които те самите да са герои. До 8-годишна възраст децата сънуват повече кошмари от възрастните.

Прочита: 1720

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.