Понеделник, 20 Март 2023

Празнично-великденски идеи за украса

Печат Е-мейл
26 Март 2010

 Приготовленията за Великден винаги носят много радост и добро настроение. Всички искаме да бъдем оригинални в декорацията на дома, подбираме десените предварително и разменяме с приятелки идеи за вкусни празнични рецепти.

Празничната атмосфера се носи във въздуха още от края на месец март. Eуфорията около Великден донякъде спомага и срещу борбата с пролетната умора. Така е, защото всички жени обичат да пазаруват - няма по-приятен спорт от обикалянето по магазините и нищо друго не ни носи по-голям адреналин от шопинга. Така че съветвам всички дами - практикувайте шопинг терапията за добро настроение и мозъкът Ви ще заработи още по-силно в посока на търсената оригиналност за празника.

За мен е изключително удоволствие да се погрижа за великденската трапеза, за декорацията на яйцата и за празничния вид на дома. Всяка година събирам и трупам опит в начините на боядисване на яйцата и на приготвянето на вкусното агнешко месо, което също е задължително на Великден.

Боядисване на яйца - начини и приложение

1. Шарене с восък. Вземете няколко яйца и ги изпишете още докато са сурови. Много често правим грешки като сваряваме всички яйца заедно и забравяме за този вид декориране с восък. Затова ви го предлагам като първи вариант.

Много е важно също да не бързате да миете и подсушавате яйцата, ако сте решили да ги декорирате с восък. Само така боята "ще хване" по-добре. По време на самото нагряване восъкът постепенно ще започне да се разтапя и отмива разтвора. Оставете яйцата да заврат заедно с водата в избраната боя, за предпочитане е да се поставят в червена.

След като заврат, отнемете от огъня съда и с помощта на лъжица вадете внимателно яйце по яйце. В същото време, също много внимателно, избършете всяко едно от тях с памучна кърпа, за да отстраните останалия и полепнал по тях восък. Резултат - бели флорални шарки на пъстър червен фон. Това са любимите ми - красиви червени яйца с бели цветчета.

Важното е да ги изпишете с много любов, а резултатът - контрастиращи на общия фон пейзажи, надписи "Христос Воскресе" или с имената на членовете от семейството, ако сте решили да направите яйца за всеки индивидуално.

Ако все пак сте избързали да сварите всички яйца, но искате да използвате декорация с восък, има начин и "на топло". Но загряването на боята трябва да е много бавно и постепенно, без да се допуска да заври или най-добре за разтваряне на боите да се използва топла вода от чешмата.

Можете да улесните работата с восъчното чертане, заради иначе неудобната и мека свещ. За по-лесно писане с восък вземете долната метална част на един автоматичен молив. Тя има вградена метална част с необходимата ви дебелина. Трябва да прикрепите фунийката здраво и неподвижно към тънката летвичка с пробит по мярка отвор и да приложете вашата майсторски изработена "писалка" в действие. Първо във фунийката на писалката се поставя малко парченце восък и се нагрява на пламъка на свещ. Восъкът се разтапя и започва да се оттича от другия, десен отвор. Полага се върху яйцето и така се рисуват на воля различни фигурки.

Важно е по време на рисуването с восък да покрием добре масата, на която ще декорираме яйцата, защото почистването на капки восък не е сред любимите занимания преди празника. А трябва да пестим време и за други начини на боядисване. Затова слагайте картона и се оставете на фантазията да Ви води.

2. Декориране с листа. Този вид украса може би е най-примитивният начин за декориране, но на мен много ми харесва и задължително го използвам. Можете да използвате например листа от здравец. Положете листата върху яйцето, след това го сложете в мрежичка или дамски чорап, завържете и поставете в избраната от вас цветова гама. След като отстраните листата, на тяхно място ще се открои шарката. А ако използвате плисирана мрежичка, резултатът ще е още по-впечатляващ - цялото яйце ще е покрито с равни ромбоидни фигурки.

3. Боядисване с цветни салфетки вместо бои. Във всяка кухня има салфетки, особено около празниците е задължително да си набавите поне няколко пакета. А колкото повече и по-шарени са те, толкова по- добре за следващия начин на декорация. Вземете няколко броя цветни салфетки и ги накъсайте на малки парченца. Сварените яйца се намокрят обилно и се налепват плътно с парченцата. Салфетката пада, но багрилата в нея се отпечатват върху черупката на яйцата и ефектът е шарен, ефектен и лесен. Освен това този метод е много практичен, защото няма да се налага да почиствате цялата кухня от различни бои.

4. Рисуване с пастели. Сварете няколко яйца и ги потопете в светла боя - жълта или розова. Оставете ги да изсъхнат и с помощта на пастели изрисувайте разноцветни фигури на весели човечета, зайчета или пиленца. След което потопете яйцата в по-тъмен цвят боя. Рисунката остава непокътната.

5. Изписване с метален остър предмет. За тази техника се изисква майсторство и не се допуска децата да участват, защото е опасно. Първо боядисайте яйцето, след това издраскайте боята, за да изпишете надпис или друг орнамент. Тази техника е противоположна на восъчната. Тук можете да използвате остър предмет - ножче или ножица. Избирайте яйца с по-дебели черупки. Ако решите да гравирате, орнаментите са изключително бели и може да се изпише дори и най-фината фигурка, а защо не и библейска сцена. За този начин на гравиране се изисква голямо внимание и време.

6. Писане с киселина. За рисуване на яйцата може да се използват различни киселини: азотна, сярна, солна. Тук важи правилото, че колкото по-концентрирана е киселината, толкова по-бързо ще разяде боята. Вече боядисаните яйца се вземат в ръка и с помощта на кибритена клечка се пишат желаните мотиви. След това се избърсва с хартия черупката на яйцето, за да се прояви белият орнамент. Този начин на шарене на яйцата ще ви спести много време, защото е бърз и лесен.

7. Боядисване с желатин или туткал (не много гъст). Разтворете желатин във вода и изчакайте да набъбне на водна баня. Боята не се разрежда във вода, ако е течна, а ако е прахообразна - само с една капачка вода. Потопете яйцето в желатина и изчакайте да се отцеди над паничката. Рисуват се форми с пръсти, затова и много ще се нацапате. Освен ако не вземете една стара четка за зъби и с нея да обрисувате черупката на яйцето.

8. С памук. Увийте яйцето с памук и с помощта на капкомер или лъжичка капвайте върху памука различни бои. След няколко минутки "обелете" памучната обвивка на яйцето. Резултатът е страхотен - пъстроцветни, преливащи се един в друг тонове, както обичам да ги наричам "фън шуй" яйца. Използвайте кристали при варенето. "Вълшебните" кристали ще откриете в специализираните магазини. Ефектът е умопомрачаващ.

9. С лепенки. "Мързеливки", така наричам лепенките, които се поставят директно върху яйцето. Мисля, че те са за хора без въображение, защото не виждам нищо интересно или различно в апликациите, каквито и да са те. На пазара се предлага голямо разнообразие от тях - предимно с анимационни герои - Мечо Пух, Мики Маус, Том и Джери и прочие... Аз ги избягвам, защото предпочитам да изрисувам яйцето собственоръчно.

Но, признавам си, винаги имам "в запас", заради близки, които имат малки деца. Те се радват много повече на лъскавите картинки, защото са им по-познати от образите от телевизора или книжките. С годините децата сами се превъзпитат и започват да предпочитат традицията с ръчно изрисувани яйца.

Понякога използвам лепенки, в които се поставя яйцето и се потапя в много топла вода, за да залепне от всички страни. Така лепенката "превзема" почти цялото яйце, виждат се само около по 2-3 см от горния и долния му край.

10. Декорация със залепени вълнени конци. Могат да се използват и парчета дантела, например за постигане на ефект "романтично великденско яйце". Върху боядисаното цветно яйце залепете и няколко сухи или изкуствени цветчета.

11. Декорация "Ягодки". Боядисайте няколко яйца с червена боя. С помощта на черен флумастер изрисувайте ситни точици, а отгоре поставете "зелена шапчица" (книжна, която може да послужи и за поставка на яйцето). Така яйцата се превръщат в ягодки.

12. Декорация "Лимони". Боядисайте няколко яйца с жълта боя. В единия им край залепете изрязани от зелена хартия листа. Получавате лимони.

13. Декорация "Таралежчета". С помощта на акрилни или темперни бои изрисувайте множество бодлички върху яйцето.

14. Декорация "Великденско зайче". Изрежете от хартия уши за зайчетата, залепете и опашки от цветна прежда. Използвайте само безвредно лепило.

15. Украса с начупени яйчни черупки. Всеки път, докато варим яйцата, се случва да извадим няколко счупени яйца още преди боядисването. Бързаме да си ги хапнем, но не събираме черупките. Е, този път не ги изхвърляйте! Вземете няколко черупки от яйца и ги натрошете на много ситно, след това ги оцветете и оставете да изсъхнат. Намажете 2-3 яйца, небоядисани и сухи, и ги намажете с безцветно лепило, след това ги оваляйте, все едно "панирате" хапки, в ситните пъстроцветни черупки.

16. Боядисване с мраморни и седефени бои. Тези бои се продават в комплект заедно с още един допълнителен сребрист цвят. Използвайте ръкавици, върху които капвайте от различни по цвят бои и овалвайте яйцата в дланите си.

17. Новите модерни "моливчета" . Продават се в търговската мрежа - продълговати пластмасови контейнерчета, пълни с боя, които се загряват, единият им край се отрязва и с тях може да се рисува директно върху яйцето. Пълнежът им се състои от восък. Но вместо да си купувате вие можете да си ги изработите сами. Вече знаете как от първата идея за боядисване на яйца.

18. Декорация с моделин. Този начин за украсяване на яйца е малко по-различен и по-скоро е "още една идея в повече", но не рискувайте с много яйца. Направете 2-3 - да уважите и тази техника. Знаем, че моделинът има много предимства - работи се лесно с него, има много цветове на пазара, различни марки и др. Изработете няколко дребни орнамента - сърчица или цветчета, и ги залепете върху вече боядисаното в основата боя яйце. Този начин е полезен, по-скоро за скриване на някой дефект на яйцето. Но при консумация трябва да бъдем внимателни!

19. "Вълшебен" ориз. На пазара се продават чашки с капак, пълни със специален ориз, в които се капва няколко капки от желания цвят боя. След това поставяме яйцето, затваряме капака и силно тръскаме. По този начин оцветените оризови зрънца се удрят по черупката на яйцето и оставят отпечатък.

20. Дървено яйце-изненада! Наред с боядисаните яйца в кошничката поставете и едно дървено яйце, така късметът ще е винаги с вас.

Истината е, че колкото и да се стараем за украсим варените великденски яйца - за съжаление малка е тяхната годност. Красиви са, но ги хапваме и няма и следа от тях.

Прочита: 11878

Коментари (3)

...
mnogo dulgo ste go obqsnili !smilies/cheesy.gif poskasete go kolkoto mojete!!!!!smilies/grin.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/wink.gifsmilies/tongue.gif

OK smilies/cool.gif
ivon , 03 април 2010 12:01
...
smilies/cheesy.gif
здрастиииииии
д , 14 април 2011 19:32
...
qaycata sa hubavi no za tova risuvane varhu tezi qayca trqbva raka na profesionalen hudojnik. smilies/tongue.gifsmilies/tongue.gifsmilies/tongue.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/tongue.gifsmilies/tongue.gif
... ne sam tozi koyto kazva zrastiiiiiiii , 03 април 2012 10:56

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.