Петък, 22 Септември 2023

Един принц, който прави каквото си поиска

Печат Е-мейл
17 Януари 2012

Алуалид бин Талал бин Абдулазиз АлсаудАко ви е познато името принц Алуалид бин Талал бин Абдулазиз Алсауд, това е вероятно, защото сте го виждали в някоя финансова медия или пък сте чели за неговото огромно богатство и инвестиции. Алуалид обича да бъде наричан "Уорън Бъфет на Близкия изток." Със състояние в размер на около 20 млрд. долара, той е 26-ият най-богат човек в света, според класацията на сп. Forbes.

Алуалид разполага с толкова много пари отчасти заради факта, че през 1991 г. инвестира 590 млн. долара в изпитваща затруднения щатска банка, чието име тогава е било Citibank. Залогът му носи огромна печалба и превръща племенника на краля на Саудитска Арабия в милиардер.

След това Алуалид инвестира в Apple, точно преди Стив Джобс да превърне компания в това, което е сега. В момента той е вторият най-голям акционер в News Corporation и притежава голям дял и в Time Warner. Миналият месец той купи дял за 300 млн. долара в Twitter.

Алуалид обича да нарича себе си "най-големия индивидуален чуждестранен инвеститор в САЩ", което може и да е така.

В Саудитска Арабия и по света Алуалид е известен филантроп и дори активист. Той дарява милиони долари на жертвите от цунамито в Индонезия през 2004 г. и е явен застъпник за правата на жените в Близкия изток. Според неговия говорител той е дарил над 2.4 млрд. долара за различни благотворителни каузи в 70 страни през последните 30 години. В Западната преса той е считан за претендент за престола в Саудитска Арабия. Въпреки всичко това Алуалид е спорна фигура.

След атентатите в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. Алуалид дарява 10 млн. долара за възстановяването на града. Тогавашният кмет Рудолф Джулиани обаче връща средствата, след като Алуалид заявява в съобщение до медиите, че САЩ може би трябва да преосмислят позицията си за Палестина.

През миналата есен испански съд обяви, че ще има разследване на твърденията, че Алуалид е дрогирал и изнасилил 20-годишен модел на яхтата си в Ибиса през 2008 г.

За Алуалид отдавна се разказват най-различни истории за неговата ексцентричност и странно поведение.

Прочита: 2879

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересно от света

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.