Понеделник, 27 Май 2024

Отново изгониха Майкъл Чорни от България

Печат Е-мейл
20 Октомври 2009

Майкъл ЧорниДосега се знаеше, че Майкъл Чорни е изгонен от България с мотив „заплаха за националната сигурност" до март 2010 г. Към санкцията на богаташа обаче се прибавят нови 3 години. Така вече е сигурно, че Майкъл Чорни няма как да участва в приватизацията на отделни предприятия от „Булгартабак". Доскоро милиардерът планираше да наддава за тютюневия холдинг чрез подставеното си лице Георги Тасев.
Всъщност от родното фБР само са признали старо разпореждане на бившия шеф на контраразузнаването Иван Чобанов, подписано през 2003 г. То потвърждава предходна заповед на друг генерал - Атанас Атанасов. През 2000 г. Атанасов изгони Майкъл Чорни за срок от 10 години от страната, като мотивът бе, че евреинът с руска жилка е замесен в тежки международни престъпления и е трайно обвързан с мафията. По-късно обаче бяха открити пропуски в заповедта на Атанас Атанасов и тогава Иван Чобанов издаде ново разпореждане. Именно то е останало в сила и това означава, че Майкъл Чорни не може да стъпва в България още 4 лета.
Намесата на ДАНС в казуса „Майкъл Чорни" е била продиктувана от промяна в Закона за чужденците в България, който бе приет в последните месеци от управлението на Сергей Станишев. Тогава парламента гласува забраните за чужденци да влизат в България да бъдат намалени от 10 на
5 години.
Бившият собственик на „Левски" опитал да се възползва от тази промяна и подал молба за влизане в България на 18 юни 2009 г., дни преди парламентарните избори. Отговорът на службите ни обаче бил категоричен - не са налице основания за преразглеждане на срока на заповедта.
Мнозина твърдят, че именно покрай тази кратка кореспонденция между Майкъл Чорни и родното фБР възникнали търканията му с Тодор Батков.
Руският милиардер обвинил адвоката си, че не е направил необходимото, за да издейства връщането му в България, Чорни дори подозирал Батков, че юристът имал интерес той да не
влиза в родината ни, тъй като по този начин собствеността върху „Левски" оставала изцяло негова.
Както се знае Тодор Батков е в зверски конфликт с доскорошния си благодетел от Ташкент. Откакто Чорни е изгонен от България, той живее в Израел, а 10-годишно-то му отсъствие от родината напълно стопи влиянието на Бащицата в родната икономика.

източник: Уикенд

Прочита: 4691

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ звездите в сянка

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.