Събота, 27 Юли 2024

Руската преса: Младите хора възродиха българското кино

Печат Е-мейл
25 Януари 2012

 В България се наблюдава засилен ръст на интереса към родното кино. През 2011 г. в страната бяха показани десет нови филма, гледани от повече от 660 хил. зрители, съобщава руската преса, цитирайки Българското национално радио.

Руско електронно издание цитира филмовия критик проф. Александър Янакиев, който казва, че "такъв интерес не е имало вече две десетилетия", като нещата не стигат до тук и през 2012 г. ще бъдат завършени още 10 филма. За сравнение, през 2010 г. зрителите на българските киноленти в киносалоните са били не повече от 400 хил. човека. Тогава на първо място по зрителски интерес беше поставена лентата "Мисия Лондон".

Петте най-касови български филма за 2011 г. са "Love.net",  "Операция Шменти Кaпели" и "Тилт", като изданието напомня, че този филм претендираше за "Оскар" в категорията "Най-добър чуждестранен филм". Четвъртото място е за филма "Стъпки в пясъка", а петото място е за "Кецове".

Руското издание отбелязва още, че най-забележителното е, че всички филми са създадени от млади хора и че в последните години в българското киноизкуство се появи ново поколение, израснало в конкурентна среда. "На младите български сценаристи и режисьори им е ясно, че те не могат да си позволят слаб старт и неуважение към зрителите. Ето защо те се стремят да създадат такива киноленти, които могат да заинтересоват хората, да представят техния живот и проблеми по честен и вълнуващ начин", заключaва изданието.

Прочита: 3125

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ български звезди от екрана

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.