Понеделник, 30 Януари 2023

Японци ще строят голям завод за слънчева енергия в Ямбол

Печат Е-мейл
24 Януари 2011

 Toshiba и Tokyo Electric Power ще си сътрудничат с японското правителство за построяването в България на един от най-големите заводи за слънчева енергия в света, се казва в публикация на японския ежедневник Nikkei, цитирана от AFP.

Заводът ще бъде построен в Ямбол до март 2012 г. и ще струва 100 млрд. йени (1.2 млрд. долара), според Nikkei.

Като член на ЕС България трябва бързо да увеличи производството на енергия от възобновяеми източници, за да намали емисиите на въглероден диоксид. От ЕС имат за цел намаляване на въглеродните емисии с 20% до 2020 г., в сравнение с 1990 г.

Използвайки японската технология, България ще се стреми да достигне 16% дял на електроенергията, произведена от възобновяеми източници към 2020 г., в сравнение с около 7% в момента, според публикацията.

Toshiba, Tokyo Electric, японската компания Itochu и държавната Innovation Network Corp. of Japan ще създадат смесено предприятие, като ще инвестират общо около 50 млрд. йени.

CEZ Group, която е седмата най-голяма електрическа компания в Европа, също ще вземе участие в смесеното предприятие, като ще предостави 20 млрд. йени.

Японският министър на икономиката и промишлеността Банри Кайеда и министърът на икономиката на България Трайчо Трайков ще постигнат споразумение в подкрепа на консорциума на среща в началото на следващата седмица, според Nikkei.

"Вярно е, че Toshiba извършва различни дейности за добиването на слънчева енергия", е заявил говорител на Toshiba. "Не можем обаче да коментираме конкретен проект и все още нищо не е решено".

Заводът ще започне да работи с производствен капацитет от около 50 000 киловата. Капацитетът постепенно ще бъде увеличен до 250 000 киловата за пет години, според Nikkei.

Прочита: 3165

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересно от България

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.