Събота, 22 Юни 2024

Милиардерите в България

Печат Е-мейл
07 Април 2010

Васил БожковВ България вече има четирима официални милиардери. Класацията е направена според пазарната капитализация на дружества, котирани на борсата, информация на БНБ, собствените бюлетини за активи, оборот и печалба на предприятията.

Според списанието класацията на богатите в България за 2010 г. изглежда така:

№1 ВАСИЛ БОЖКОВ - 1.5 МЛРД.

Между 1.5 млрд. лв. и 1.5 млрд. долара се изчислява от различни източници бизнесът, контролиран от най-богатия българин Васил Божков. Левовата оценка е на лондонския професор по икономика Димитър Иванов, а доларовата - на полското списание "Впрост", което прави класации на най-състоятелните хора в Източна Европа. Неговата основна сфера на дейност в момента е пътното строителство, което въпреки кризата се развива с голям размах, а традиционните му интереси са в хазарта, търговията, туризма, недвижимостите и транспорта.

№2 ПЕТЯ СЛАВОВА - 1.4 МЛРД.

Тя контролира пряко чрез своя семеен "Феста холдинг" 86.84%, а чрез двата си винпрома още 11.83% от Инвестбанк. Така общият й процент е 98.67% от активи на стойност над 1.2 млрд. лв. Наред с тях бизнес дамата владее, както вече стана ясно, два от най-големите заводи за производство на спиртни напитки в България - Бургас и Поморие. Има и хотелска верига с 5 големи луксозни хотелски комплекса в Несебър, Поморие, София и Боровец. В холдинга се включва и здравноосигурителна компания, недвижимости и други ценни активи.

№3 ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ - 1.3 МЛРД.

Банкерът Цветан Василев е в класация на супербогатите от миналата година. Той контролира дял за над 1 млрд. лв. от активите на Корпоративна търговска банка. Нейната печалба за миналата година е 63 млн. лв., от които близо половината раздадени като дивидент. Друг ценен негов актив е най-големият печатарски комплекс у нас ИПК "Родина". В портфейла му има и недвижимости, за съжаление силно подценени във време на криза.

№4 ПЛАМЕН СТОЯНОВ - 1 МЛРД.

Пламен Стоянов, нашумял заради делото "Октопод" като Дамбовеца, е ново попълнение в класацията на най-богатите тази година. По собствените му думи, активите на управляваните от него дружества, най-известното от които е "Екометалс", се изчисляват на повече от 1 млрд. лв. Годишната печалба за миналата, макар и кризисна, година бизнесменът определя на 86 млн. лв., което е феноменален резултат за български производствен и металургичен сектор. Неслучайно деловият мъж искаше от държавата да изкупи нейния мегакомбинат Кремиковци.

№5 ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА - 600 МЛН.

Много неща се изприказваха за участието на Цветелина Бориславова в СИБанк, което някои политически врагове на ГЕРБ оцениха на милиард. Истината обаче е доста по-различна. Според цената на изтъргуване на последните 4% от дела си, които тя продаде, оставащите на бизнес дамата 18.32% от трезора струват 134.377 млн. лв. Ако мерим сумата според активите на банката, които по признание на БНБ са малко над 2 млрд. лв., сумата набъбва до 360 млн. В портфейла на Бориславова влиза още "Пампорово" АД - няколко от хотелите и цялата инфраструктура на ски курорта. В активите й се числят и апетитни недвижимости в сърцето на София, включително къщата, в която живее и която изпълнява също функциите на консулство на Исландия в България.

№6 МИТКО СЪБЕВ - 500 МЛН.

На около половин милиард се изчислява делът на бизнесмена Митко Събев в най-голямата дистрибуторска компания за горива в нашата страна "Петрол". Около нея той е създал цяла група фирми с различни сфери на дейност. В момента най-активно работи в туризма с ценни обекти като гранд хотел "Поморие" - най-добрият на крайбрежието. В момента разработва проект за превръщането на стадион "Черноморец" в Бургас в огромна и уникална рекреационна зона с хотелска и спортна част в съдружие с кметството на града.

№7 ВЕТКО АРАБАДЖИЕВ - 450 МЛН.

Най-големият хотелиер у нас е единственият в бранша, който ще открие супер комплекс, категория пет звезди, на Черноморието. В момент на криза, когато туристическите активи губят от стойността си, добре балансираният и диверсифициран бизнес на пловдивския магнат използва други резерви. Постоянното покачване на захарта на световните борси - това е единствената суровина, освен златото, която не спадна през цялата криза, и отличната работа на специализирания завод на бизнесмена компенсират спада в хотелите. Същото се отнася и за мощностите му за производство на минерална вода, ориентирани според изискванията на големите западни търговски вериги, опериращи у нас.

№8 ХРИСТО КОВАЧКИ - 400 МЛН.

Основният актив на бизнесмена е контролираният от него пакет в Общинска банка, който според публикации в медиите не само търси, но и намира интерес сред чуждите инвеститори. В момента са с подценена стойност притежаваните от него мощности в енергетиката и прозводството, както и търговската му империя. Въпреки негативните прогнози, добре организираната група на Ковачки преодолява без съществени сътресения дъното на кризата.

№9 ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ - 300 МЛН.

Според неговите собствени думи стойността на неговата национална верига от аптеки, измерена през оборота и типичната за бранша висока печалба от 15%, е около четвърт милиард лева. Новият член на клуба на супербогатите направи и още един бизнес удар съвсем неотдавна. Купи впечатляващи имоти на милионна стойност от разпродажбата на елитни недвижимости на БТК.

№10 БРАТЯ БОБОКОВИ - 250 МЛН.

Според последните публикации спадът в бизнеса на русенските бизнес лидери братя Бобокови е преодолян. Фабриките им за горива и батерии в страната и близката чужбина работят на пълни обороти и вече показват впечатляващи ръстове, свидетелстват медиите. Борсовата криза силно удари оценката на най-сериозния им актив Монбат, но независимо от това групата изглежда готова да достигне отново нивата си от близкото предкризисно минало.

Прочита: 7453

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересно от България

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.