Събота, 22 Юни 2024

6 сериозни симптома, че нещо не е наред

Печат Е-мейл
13 Юли 2012

 Човешкото тяло винаги "се оплаква" от нещо

Подобно на предупредителна червена лампа, организмът изпраща предупредителни сигнали, че нещо не е наред - болки в гърдите, затруднено дишане, замайване - това са някои от най-често срещаните и познатите.

От друга страна, човешкото тяло почти винаги "се оплаква" от нещо. Как да различим истински сериозните симптоми, да не ги пропускаме - нещо, което за съжаление се случва твърде често.

1. Ако установите, че губите тегло без основание за това, че нямате апетит, това е сигурен знак, че нещо сериозно не е наред със здравето ви.

Ако сте на диета, намаляването на килограмите е очаквано. Но ако се храните нормално - както през последните няколко години, а въпреки това теглото ви спада, време е без паника да потърсите своя личен лекар или специалист.

Същото се отнася и ако килограмите бързо и необосновано се увеличават.

2. При заваляне на говора, дори и частична парализа, обща слабост, изтръпване, "изгарящи" болки, вкочаняване, объркване може да се касае за удар. Незабавно потърсете спешна медицинска помощ. При това състояние навременната лекарска намеса е особено решаваща, дори може да се окаже животоспасяваща.

Някои от тези състояния могат да останат незабелязани за известно време - например завалянето на говора. Въпреки това може наистина да получавате сигнал от тялото си, че стесняването на някои кръвоносни съдове е достигнало критично ниво и някое от тези образувания е стигнало до мозъка или дори има кръвотечение в кръвоносен съд.

3. Потъмняването на изпражненията може да е сигнал за кръвоизлив от язва в стомаха или друг орган на храносмилателната и отделителната система. Важно е да се спре кървенето и да се отхвърли вероятността от раково заболяване.

Храната, която поемате, оказва влияние на цвета на изпражненията, но потъмняването им (до черно) е сериозен знак да се обърнете към лекар.

4. Главоболието, придружено от схващане на врата и треска, е индикатор за възможна сериозна инфекция - менингит.

Ако не можете да докосне гърдите си с брадичка, това е показател за бактериален менингит и трябва веднага да бъде назначен подходящ антибиотик, който да унищожи инфекцията, преди да е достигнала и инфектирала мозъка.

5. При внезапна агонизираща болка в главата, по-силна от всяка една, която сте изпитвали досега, може да е налице кръвоизлив в мозъка. Веднага потърсете бърза помощ.

Мозъчните аневризми са сравнително редки, но могат да се случат дори на хора под 40-те. Навременната намеса при такова състояние в повечето случаи е животоспасяваща.

6а. При жените: Вагинално кръвотечение след менопаузата е показателно за евентуално наличие на раково образувание. Много жени са склонни да не му обръщат внимание, други смятат, че става дума за малко кръв в урината, но такова кръвотечение в много случаи се оказва свидетелство за рак на матката, който се лекува доста успешно, ако е установен в достатъчно ранна фаза.

6б. При мъжете: Наличието на бучка в някой от тестисите, придружено или не от такова образувание в слабините, може да е сериозно. Ракът на тестисите е по-характерен за тези мъже, при които тестисите не са слезли по естествен път от корема в скротума.

Стара народна поговорка гласи, че скърцащото колело се нуждае от смазка. Това е жизненоважно в медицината. Дори някой лекар да не обръща внимание на оплакванията ви, настоявайте на своето и ако не получите достатъчно внимание, потърсете второ мнение. В крайна сметка именно вие сте тези, които най-много трябва да се грижат за собственото си здраве.

Прочита: 30231

Коментари (1)

...
Повече за мозъчна аневризма може да прочетете тук:
https://search-2.blogspot.com/2021/12/anevrizma-tiktakashta-bomba-s-zakusnitel-v-tyaloto.html
Iva , 16 октомври 2023 13:00

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.