Сряда, 23 Октомври 2024

Непоносимостта към спорта е заболяване

Печат Е-мейл
25 Май 2011

 Може това твърдение да се стори смешно и дори невероятно за някои, но британката Рут не може да се занимава със какъвто и да е вид спорт, защото и най-малкото ускоряване на пулса може да бъде опасно за здравето й, дори смъртоносно.

37-годишната жена страда от рядко състояние, наречено Exercise-Induced Anaphylaxis (EIA) - алергия, предизвикана от физически упражнения. Посещенията във фитнес залата, джогингът, тичането по стълбите - това са все неща, които Рут не може да прави. Всяко нейно движение трябва да бъде бавно и премерено, за да не ускори сърцебиенето й. Иначе рискува да получи алергична реакция, която може да завърши фатално.

Странното поведение на тялото й към спортуването се е появило едва когато е навлязла в средата на 30-те години. Отдавна е страдала от астма и други алергии, но поддържането на формата й никога не е било проблем. Един ден обаче получава анафилактичен шок - започнало да не й достига въздух, почервеняла, езикът й се подул и т.н.

Специалистите обясняват, че случаят на Рут е много рядко срещан и все още причините за заболяването не са напълно ясни, но тя трябва да внимава какво яде, тъй като тялото й реагира на определени хранителни групи (ядки, млечни продукти и др.) при физическо натоварване. Затова жената избягва да спортува, тъй като не винаги е сигурна дали не е консумирала някоя от храните, която да предизвика тежката алергична реакция.

Прочита: 3329

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.