Неделя, 11 Юни 2023

Морска или трапезна сол?

Печат Е-мейл
27 Февруари 2012

 Морската сол често се препоръчва като по-здравословната алтернатива на трапезната сол. Но наистина ли е по-полезна? Всъщност не. Истината е, че и морската и т.нар. трапезна (или каменна) сол имат еднаква основна хранителна стойност и единствените различия между двата продукта е в начина на преработване, консистенцията и вкуса им, но не и в химическия състав.

Няколко факта за съдържанието на двата вида сол:

- И морската, и трапезната сол съдържат еднакви количества натриев хлорид.

- Трапезната сол се извлича от подземни солни залежи. Тя се преработва повече, за да бъдат отстранени минералите, и обикновено съдържа някои добавки, които я предпазват от образуване на бучки. По-голямата част от трапезната сол е и с добавен йод - важно хранително вещество, което по принцип липсва в естествено образуващата се морска сол.

- Морската сол се произвежда изключително просто - като се изпари морската вода, обикновено с помощта на малко преработване, и е достъпна в различни по големина кристали. В зависимост от водния източник някои минерали остават в този вид сол и могат да й придадат цвят и вкус.

Телата ни се нуждаят от минимално количество сол, за да функционират нормално. Изследванията показват, че повечето хора приемат твърде големи количества сол и до голяма степен причина за това е консумацията на много преработени храни.

Затова е добре да знаем, че не видът сол, а количеството й е важно. Без значение дали предпочитаме морска или трапезна сол, просто трябва да я добавяме с мярка към храната си. Диетолозите препоръчват да не консумираме по повече от 1 ч.л. (6 г) сол на ден. За хората на възраст над 50 години е добре да ограничат допълнително това количество. Същото се отнася и за тези с високо кръвно налягане, диабет или хронично бъбречно заболяване.

Прочита: 3031

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.