Плодове от глог, дръжки от бял имел, корени от дилянка, листа от маточина, жлези от хмел и плодове от резене се смесват. В 600 мл кипяща бода се поставят 2 с.л. от сместа. Кисне се 30 минути и се прецежда. От запарката се приема 3 пъти дневно по150 мл 10 минути преди ядене.
***
По 50 г цвят от глог, стръкове от дяволска уста, листа от бяла бреза, клонки от бял имел, листа от маточина, цвят от черен бъз, корени от дилянка, стръкове от чубрица. Две с.л. смес се залива с 500 мл вода и се вари 5 минути. След изстиване чаят се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
Копър - с.л. свеж или изсушен копър, киснат в 200 мл гореща вода, след охлаждане се пие на глътки на З пъти през деня.
***
Кимион и седефче по 50 г, маточина и валериана по 15 г, глог и зимзелен по 20 г, бял имел 30 г. Пълна лъжица от сместа се запарва до кипване с чаена чаша с вода и охладена и прецедена се изпива на части за един ден.
***
Листа от маточина 100 г, цвят и листа глог З0 г, бял имел 20 г. Препълнена чаена лъжичка от сместа се слага в чаена чаша вряща вода, да кисне 10 мин. Прецежда се и се подслажда с лъжичка мед. Дневно се пият на глътки 2 чаши хладен чай.
***
Бял равнец и нарязан кромид лук по 30 г, полски хвощ глог, листа зимзелен и бял имел по 15г. Чаят се приготвя, като пълна лъжица смес кисне З часа в чаена чаша вода, вари се 5минути, пак кисне 15 минути и се изпива за един ден на глътки.
1 ч.л. семе от копър се залива с 250 мл вряща вода и се вари 3-4 минути. След това само да се попарят, се прибавят по 1 чаена лъжичка листа от маточина и цвят от невен. Съдът се сваля от огъня и билките киснат най-малко 2 часа, след което течността се прецежда. Пие се по 2 с.л. 3 пъти дневно преди ядене.
***
Сутрин, обед и вечер - 10-15 минути преди ядене - да се изпива по една кафена чашка отвара от: по 1 с.л. маточина, чубрица, бъзов цвят и 2суп. лъжици млади клонки от бъз (свирчовина) в 800 мл вряща вода и на тих огън врат 20 минути. Като изстине се прецежда.
***
С 200 мл вряла вода се заливат 3 листа от лимон. Ври 10 минути. Прецежда се и се прибавят чаена лъжичка канела и супена лъжица мед. Изпива се на два пъти - сутрин и вечер.
***
100 г глог цвят, 100 г маточина стрък, 30 г дилянка корени. 2 с.л. от сместа се заливат с 400 мл вряла вода и се оставят да киснат един час. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.
|