Събота, 27 Юли 2024

60 на сто от българките го правят по време на бременност

Печат Е-мейл
26 Юли 2011

 60 на сто от българките пушат докато са бременни. Сред младите жени е широко разпространена заблудата, че една-две цигари на ден не са вредни по време на бременността.

Повече от половината българки продължават да пушат по време на бременност, а след раждане около 80% от жените, отказали цигарите, пропушват отново. Статистиката сочи, че голяма част от жените, които не могат да забременеят, са пушачки. Тютюнопушенето по време на бременност уврежда здравето както на майката, така и на плода.

Изследванията сочат, че при майки пушачки бебетата се раждат с по-малко тегло и имат по-слаба успеваемост както в ранна, така и в по-късна детска възраст. Специалистите съветват да е минала поне една година, откакто една жена е спряла цигарите, преди да реши да забременее.

Тютюнът е сред основните причини за епидемията от сърдечни кризи, инсулти и рак. Очаква се от следващата година тютюнопушенето на обществени места в България да бъде забранено.

По повод Световния ден без тютюнев дим акушеро-гинекологичните болници и здравното министерство започват кампания за информиране за вредното влияние на цигарите върху бременността.

Прочита: 2749

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.