Събота, 08 Май 2021

Затлъстяването при малчуганите уврежда сърцето

Печат Е-мейл
08 Юни 2011

 Да се говори за отслабване с детска възраст е несериозно, когато става въпрос за мании на родителите, свързани с идеалното тегло. Но когато става въпрос за здравето на малкото дете, не винаги трябва да отхвърляме отслабването с лека ръка. Защо?

В последните години затлъстяването при децата се възприема погрешно, като преобърнат фонтан на младостта. Много преди да видите каквито и да било здравословни проблеми в детето, свързани с наднорменото тегло, кръвоносните им съдове заприличват на тези на родителите им и още по-зле, на бабите и дядовците им. Канадски учени установиха, че при децата, страдащи от затлъстяване, които не полагат грижи да постигнат отслабване,  се наблюдава скованост на кръвоносните съдове, присъща за сърдечносъдовите заболявания.

Това е важно отклонение от нормите, въпреки че други показатели на сърдечното здраве са в норма.

Сковаността на аортата е ясен показател за сърдечносъдово заболяване и е изключително обезпокоително, че се наблюдава при малки деца.

Средната възраст на участниците в проучването, довело до тези резултати, е 13 години. Оказва се, че връзката между нездравословния начин на живот и затлъстяването е още по-голяма, отколкото си мислим. И е важно да се вземат мерки за отслабване на децата с наднормено тегло, преди появата на по-сериозни проблеми. Още по-важно е, за да не се стига до нуждата от отслабване в невръстна възраст, родителите да предотвратят наднорменото тегло със здравословно хранене и спорт.

Прочита: 1940

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.