Понеделник, 17 Май 2021

Мозъкът си почива забравяйки

Печат Е-мейл
01 Юни 2011

 Мнозина се оплакват от това, че често забравят. При някои тези пропуски в паметта са свързани с моменти на върхово умствено напрежение или притеснение, при други са просто част от ежедневния ритъм на живот. Това обаче не бива да предизвиква кой знае какво безпокойство - доказано е, че чрез забравянето на част от постъпилата информация мозъкът сам регулира натоварването си, като по този начин се предпазва от сривове и по-сериозни проблеми.

За да му бъдем обаче от помощ, добре е да спазваме някои лесни правила в ежедневието си.

На първо място става дума за прекарването на повече време на чист въздух. За да функионира правилно, мозъкът има нужда от големи количества кислород. Спортът също е безценен помощник, тъй като редовните физически занимания гарантират преноса на достатъчно кислород до всички органи на човешкото тяло.

Не без значение за правилното функциониране на мозъка е и достатъчното време сън. Поне 8 часа сън на денонощие са необходими на тялото, в това число и на мозъка, да си почине и да възстанови запаса си от енергия.

Не на последно място внимание трябва да обърнем и на правилното хранене. Не бива да се пропуска нито едно от основните хранения през деня. Това би понижило прекалено нивото на захарта в кръвта, тъй като от нея зависи способността на мозъка да действа адекватно. Пример за влиянието на правилното хранене върху мозъчната дейност може да се наблюдава при хората, които спазват диети за отслабване. Ограниченият прием на хранителни вещества затормозява мозъка, той действа по-бавно, паметта се влошава.

Нетрадиционен похват, който обаче също е доказал ефикасността си, е засилване на паметта чрез лечебни аромати. Чаша ароматен ментов чай или етерично ментово масло може да свърши чудесна работа за справяне с неуслужливата памет.

Прочита: 2045

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.