Понеделник, 06 Февруари 2023

Пристъпите могат да се "изключват"

Печат Е-мейл
28 Май 2011

 Скоро хората, страдащи от мигрена, ще могат да си отдъхнат, тъй като учени са открили дефектен ген, който причинява пристъпите на болка. Откритието, че състоянието може да се предава по наследство, даде нови надежди за създаването на ефективни лекарства срещу мигрена.

Изследователите от Оксфордския университет са открили гена - "TRESK".

Когато той мутира, лесно може да предизвика болка в мозъчните центрове и да причини сериозни главоболия, показва още изследването, публикувано в Nature Genetics.

Статистиката сочи, че една на всеки четири жени и един на всеки дванадесет мъже страда от мигрена. Световната здравна организация (СЗО) определя мигрената като едно от най-разпространените и скъпи неврологични заболявания в Европа.

Прочита: 2256

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.