Неделя, 04 Май 2025

8 храни, които са опасни

Печат Е-мейл
07 Април 2011

 Всяка храна, произведена със съмнителни "допълнения" или съхранявана при неподходящи условия, може да се окаже изключително опасна.

8. Фъстъци

През миналата година в САЩ се разрази истински скандал - 9 души починаха, а около 700 попаднаха в болница след консумация на заразено със салмонела фъстъчено масло. Разследването установи, че отровни могат да бъдат и други продукти, за приготвянето на които са били използвани некачествени печени фъстъци.

7. Зелени зеленчуци

В салатата от марули или в добавянето към храната на копър и магданоз, разбира се, няма нищо лошо. Бъдете обаче внимателни - върху техните листа често се развиват бактерии, които понякога остават живи дори след измиването им. Препоръчва се зеленчуците и плодовете да се мият потопени в съд с вода, а след това допълнително да ги измивате с ръце под струята.

6. Яйца

Ако човек е здрав, може да яде яйца. Но детският организъм, който е с по-слаб имунитет, може да се окаже свръхчувствителен към патогените. Само сваряването на белтъка и жълтъка до "твърдо" състояние гарантира безопасността на продукта.

5. Месо

Температурната обработка е задължителна за всички видове месо, за да гарантира, че в месото няма вредни бактерии. Минималната температура за приготвяне на говеждо и свинско месо е 70-75 градуса.

Друга важно мярка за безопасност е правилното размразяване. Месото не трябва да се оставя в мивката (за половин ден), както обичат да правят много домакини. Ако нямате микровълнова печка с функция за размразяване, преместете месото от фризера в хладилника 24 часа преди неговото приготвяне. Да се справите с вредните бактерии ще ви помогнат и някои подправки: пипер, дафинов лист, джинджифил и др.

4. Птиче месо

Всички описани по-горе правила за безопасност се отнасят и за птичето месо. Пилето, запечатано в полиетиленова опаковка, трябва да се размразява под струя вода, която в никакъв случай не трябва да бъде гореща.

3. Морски продукти

Особено опасни са мекотелите, които често се сервират почти необработени, както и суровата риба. За безопасна може да се смятат тези морски храни, които са приготвени при температура не по-малко от 65 градуса.

2. Консервите

Благодарение на новите хранителни технологии заболяванията от ботулизъм днес са рядкост. Но подутите и мръсни консерви трябва да ви накарат да бъдете внимателни.

Консервите се съхраняват в складове, а не в хладилни камери, и при разхерментизация на опаковката те стават идеална среда за развитие на бактерии. Освен това съществува заблудата, че консервите могат да се съхраняват до 20 години.

1. Бързите закуски, които се продават по улиците

Никой не е в състояние да проследи приготвянето на всеки един хот-дог или дюнер. Много хора се хранят около спирките на метрото, гарата или в близост до работните си места. Единствената мярка за безопасност, която можете да прилагате, е да не си купувате незапечатана храна без указания за срока на годност.

Прочита: 3046

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.