Сряда, 24 Юли 2024

Бъдещият сексуален партньор се открива за 3 минути

Печат Е-мейл
08 Юли 2011

 Известно е, че първото впечатление е много важно. Но, оказва се, то е и определящо при взимането решението от страна както на мъжете, така и на жените за тяхната бъдеща сексуална връзка.

Поне такова е мнението на Артемио Рамирес - психолог от Държавния университет на щата Охайо (САЩ), според когото буквално няколко минути са напълно достатъчни за определяне на бъдещите взаимоотношения между хората, пишат от zdrave.bg.

В своя експеримент той е разделил няколкостотинте доброволци по двойки (от един и същи пол) и в продължение на 3, 6 или 10 минути всеки е трябвало да разкаже нещо за себе си. След беседата участниците са определяли какъв тип взаимоотношения могат да възникнат между тях: обикновени познати, близки познати, приятели или близки приятели.

След 9 седмици участниците са отговорили на въпроса за типа отношения, които са създали. Оказва се, че тези, които са оценили потенциалните отношения като по-позитивни, наистина са общували постоянно един с друг и са развили достатъчно близки отношения. Резултатите са били еднакви независимо от това колко минути участниците са разговаряли един с друг.

"Предсказанията" с негативна оценка на комуникативния процес са били причина и за появата на нежелание за по-нататъшно общуване.

Рамирес смята, че изследването му е достатъчно доказателство за силата на първата среща: "Хората искат бързо да определят за какво става срещнатият за първи път човек - за приятелство, любов или за по-продължителни отношения".

Наистина резултатите от експеримента се базират на мненията на еднополови двойки, но според учения това в случая е без значение и те се отнасят и за отношенията на хората от различен пол: "Романтичните отношения имат същата природа, те започват бързо - веднага след като се вземе решението".

На пръв поглед резултатите от проведения експеримент изглеждат тривиални - очевидно е, че оценката за непознатия човек може да се промени с времето, но все пак изследването доказва голямата роля на първото впечатление при изграждането на по-нататъшните отношения.

Рамирес далеч не е първият учен, който се занимава с този въпрос - от доста време на науката е известно, че специално жените взимат решение за евентуална сексуална връзка с един мъж за не повече от 3 минути. Заслугата на американския психолог е най-вече в това, че се опитва да докаже липсата на разлика в подхода и при отношенията между хора от един и същ пол, твърди статията за изследването в Psychology Today.

Прочита: 2637

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ света на любовта

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.