Събота, 22 Юни 2024

Кучетата подушват скръндзите

Печат Е-мейл
21 Април 2011

 Когато става дума за храна, кучетата безпогрешно разпознават при кого да си я изпросят - при щедрите или при стиснатите хора, пише БТА, като се позовава на в. "Дейли мейл".

Изданието цитира италианско проучване, извършено от д-р Сара Маршал-Пешини от Миланския университет, при което поканила в лаборатория 100 стопани и техните домашни любимци. Животните гледали как двама от изследователите се хранели с вкусотии. Когато при тях влизали други хора и искали да споделят трапезата им, единият от учените им давал от храната си, другият ги отпъждал шумно, без да им предложи нищо. Когато след това кучетата били отвързани от поводите си, всички се стекли при щедрия сътрапезник.

Учените установили, че животните повече се влияят от тона на отказа, отколкото от самия факт на споделянето на храната от "добрия" учен.

С изненада установихме, че тонът на човешкия глас има по-силно въздействие върху животните, отколкото самият акт на споделяне на храната, коментира Маршал-Пешини. Това показва, че кучетата внимателно наблюдават човешкото поведение и могат да си направят нужните изводи, като следят как се отнасяме един към друг.

Учените предполагат, че кучетата са развили своите способности да разбират нашата психика в процеса на опитомяването им от човека. Никое друго животно няма подобни умения, като изключим шимпанзетата, които използват своите "остатъци от вечерята", за да тестват кои екземпляри са склонни да споделят храната си и да им станат приятели.

Прочита: 2103

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.