Четвъртък, 05 Август 2021

Единствено тя живее вечно...

Печат Е-мейл
27 Януари 2011

 ...е тази симпатична медузка, която има по-малко мозък от блондинка и ако я бутнете, веднага ще стане на пихтия. Не я гледайте с такова подозрение, може да е само една медуза, но може нещо, което ние с вас не можем - да живее вечно! Казва се Turritopsis nutricula и учените смятат, че може да живее вечно. Тя притежава механизъм, който и позволява да преминава от възрастна към полипна фаза.

Какво ще рече това? Ще рече, че тя спокойно може да се трансдиференцира. Трансдиференциацията е феномен, който до момента е бил наблюдаван единствено в лаборатория, и то при строго определени условия. Учените смятат, че тази регресия се случва толкова бързо, че най-вероятно те няма да бъдат способни да я наблюдават, когато се случва в природата.

Не знаете какво е това? По научному - процесът е познат като трансдиференциация и обикновено се случва, когато стволовите клетки се трансформират в други типове клетки или когато вече диференцирали се клетки се превръщат отново в стволови.

На по-прост език това означава, че медузката е способна от възрастен индивид да се превърне отново в бебе и така, докато реши, че не й се живее повече. Което, разбира се, едва ли ще стане. Всъщност видът Turritopsis nutricula се разпространява изключително бързо из Световния океан и учените се притесняват от свръхпопулацията на този вид медуза.

Прочита: 2059

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.