Петък, 01 Март 2024

Колекционирането на вино е инвестиция, англичани държат еликсир за над $2 млрд.

Печат Е-мейл
19 Януари 2010
Колекционирането на вино вече не е привилегия само на свръхбогаташите. Сега на фона на търсенето на възможности за инвестиции в активи, алтернативни на традиционните акции и облигации се появяват специализирани инвестиционни фондове, насочени към търговията с вина, съобщава Ройтерс. Тази тенденция обаче може да отнеме част от удоволствието от пиенето.
Инвестирането във вина бе стимулирано от създаването на Лондонската международна винена борса (Liv-ex) през 1999 година, която работи като информационна и търговска платформа за търговци на висококачествени вина. Сега към Liv-ex са свързани 270 търговци на едро от 22 страни, които търгуват анонимно. Чрез средната стойност между предлаганите и исканите цени се образува индексът Liv-ex 100, който през декември 2009 г. нарасна до 237.17 пункта спрямо 93.12 пункта през юли 2001 година, въпреки че през втората половина на 2008 г. бе отчетен рязък спад.
Във вино инвестират най-вече частни лица и инвестиционни фондове, посочва Джъстин Гибс от Liv-ex. “Във Великобритания само частни инвеститори държат висококачествени вина за над 2 млрд. долара в митнически складове”, посочва експертът, допълвайки, че пазарът на качествени вина отчита 3 млрд. долара годишно и продължава да нараства.
Освен Liv-ex в света работят и други площадки за търговия с вина, които също отчитат растеж. Според инвестиционния фонд Уайн асет мениджърс (Wine Asset Managers LLP - WAM) има големи очаквания за дългосрочното търсене както на традиционните пазари, така и на нови като Китай и Далечния изток. Предлагането на вина е точно определено, тъй като винарските области са очертани по закон, а резервите отчитат спад всеки път, когато бива изпита бутилка вино.
Докато инвеститорите и специализираните борси се радват на растежа, някои винопроизводители се оплакват, че вината им стават твърде скъпи и ценителите вече не могат да си позволят да пият доброто вино. Според Гибс обаче търговията с вино може да позволи на някои хора да натрупат достатъчно печалби, за да финансират хобито си и понякога да се насладят на бутилка качествено вино.
Прочита: 1946

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ света на лукса

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.