Понеделник, 26 Февруари 2024

Магазини, кафенета, барове и градини с над 12 000 растения за 6000 пътници на плаващия Royal

Печат Е-мейл
30 Ноември 2009
Oasis of the Seas - новият кораб на Royal Caribbean, е най-големият, най-широкият, най-високият и най-скъпият пасажерски кораб в света.
“Той ще промени представата за ваканция на кораб”, казва директорът на компанията Р. Фейн. “В него него дори можете да се научите да карате сърф - корабът има два басейна, които симулират вълни, идеални за сърфинг”. Корабът струва 1.4 милиарда долара и се появява в най-лошата година за индустрията от десетилетия насам, но компанията вярва, че ще бъде успешен от първия си ден.
Това не е просто кораб, а плаващ курорт. Пристигайки в новия си дом - пристанището Порт Евърглейдс във Флорида, Oasis засенчи дори апартаментните сгради близо до пристанището. Той разполага с 16 палуби и може да превозва 6292 пътници. Персоналът наброява 2165 души.
Сред атракциите в него са скали за катерене, баскетболно игрище, ледена пързалка, въртележки за децата. Корабът си има дори нещо като главна улица с магазини, кафета, барове, както и градина с водопади и над 12 000 растения и дървета с гледка към океана.
Големият басейн е заобиколен от амфитеатър, където пътниците могат да гледат представления по синхронно плуване и скокове във вода.
Един от многото барове The Rising Tide непрекъснато се движи нагоре-надолу между три палуби.
Построяването на Oasis of the Seas е отнело 6 години. Първото му пътуване ще бъде на 5 декември тази година.
2009 г. бе трудна за индустрията. Нетните приходи на легло на ден са паднали с 16% за първите девет месеца при трите най-големите компании - Carnival, Royal Caribbean и Norwegian Cruise Line. Компаниите предвиждат, че 2010 ще бъде малко по-добра, като спадът ще се ограничи до 7-8 %.
Междувременно Carnival представи новия си и най-голям досега кораб - Carnival Dream, който може да превозва 3652 пътници.
Royal Caribbean пък ще пусне двойник на Oasis of the Seas, наречен Allure of the Seas, през декември 2010.
В последните 20 месеца обаче няма поръчка за нито един нов пасажерски кораб в света, което е прецедент за последните 25 години.
Резервациите за Oasis of the Seas засега се движат добре, казват от компанията. 7-дневните пътувания започват от 1049 долара за човек за вътрешна каюта и стигат до 16 659 долара за човек за ВИП апартамента, в който има екстри като пиано и собствен балкон.
Royal Caribbean прави няколко икономии в Oasis. Разходът на гориво за пасажер е с 30% по-нисък, а офицерският състав не е кой знае колко по-голям. По-висок обаче е броят на персонала, тъй като са необходими повече хора, за да се грижат за 24 ресторанта, 4100 тоалетни, 42 асансьора, 4500 помещения и т.н. Да не говорим за това, че на други кораби не се наемат плувци (за представления по синхронно плуване и скокове на височина), нито толкова много градинари.
Естествено, към кораба има и критики. Журналист от известен туристически портал казва: “Тези кораби са създадени за хора, които не знаят как сами да се забавляват. Те имат нужда някой да създава безумни атракции за тях, за да се развличат от депресията си”.
От компанията Silver Sprint пък казват, че корабът е голям, но пък и навалицата ще бъде голяма. “Нашата компания има по-малки кораби, вози до 540 души, но осигурява спокойствие и личен иконом за всяка каюта”, казват от там.
Прочита: 3399

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ света на лукса

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.