Понеделник, 27 Май 2024

Брошка на Екатерина Велика за $1,5 млн. на търг в Ню Йорк

Печат Е-мейл
19 Април 2010

 На 22 април на търг в Christie’s в Ню Йорк ще бъде предложен огромен сапфир. Камъкът украсява уникална брошка, принадлежала на императрица Екатерина Велика.

Великата императрица на Русия, освен като ценител на изкуството, литературата и философията, е била и колекционер на бижута. Естествено, събирала е само най-доброто от света на скъпоценните камъни.

Брошката, която ще бъде продадена от Christie’s, е подарена на снахата на Екатерина - София Доротея, принцеса на Вюртенберг, по повод брака й със сина на великата руска императрица - цар Павел, през 1776 г.

В центъра на украшението е между 60 и 70-каратов смарагд. Камъкът е заобиколен от своеобразна роза от диаманти, като всички скъпоценни камъни са в обков от посребрено злато. Брошката е оценена на 1-1.5 милиона долара.

Разбира се, търг на Christie’s не може да мине и без диаманти. Този път за продажба ще бъде предложен Император Максимилиан - единият от два огромни диаманта, които ерцхерцог Максимилиан купил в Бразилия през 1860 г., точно преди да бъде възцарен от Наполеон за император на Мексико. Впоследствие Наполеон оттеглил подкрепата си и Максимилиан се изправил пред тежко въстание. Според легендата младият император носил точно този диамант в кесийка на врата си, когато бил убит. След това камъкът бил предаден на съпругата му, а тя пък по-късно го продала. Диамантът е бил собственост и на Лорънс Граф и Имелда Маркос. Оценен е на 1-1.5 милиона долара.

Прочита: 3266

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ света на лукса

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.