Понеделник, 27 Май 2024

Дори само мисълта за едно питие може да ви отпусне

Печат Е-мейл
25 Юни 2012

 Много хора прибягват до алкохола в стресови ситуации, когато измененията на фондовия пазар са трицифрени например, пише CNBC. Знаете ли обаче, че само мисълта за едно питие може ви помогне да се отпуснете?

Учени от университетите Виктория, Харвард и Плимут наскоро обясниха, че съществува " феномен на внушението", при който само внушението за нещо (талисман, чаша вино или хапче) може да повлияе на изхода на дадена ситуация. Този феномен е подобен на "ефекта на плацебото", при който пациенти приемат безобидно хапче, но си мислят, че то е истинско, и всъщност започват да усещат желания ефект от истинското лекарство.

Например човек, който обикновено е срамежлив и смята, че чаша вино, или две ще му помогнат да се отпусне и да бъде по-общителен по време на парти, е по-вероятно да почувства по-малко задръжки, да заговори повече хора и да участва в повече разговори по време на партито. Той може да ви каже, че това се дължи на виното, но според учените "е ясно, че неговите очаквания за това как виното ще го накара да се почувства са изиграли основна роля".

Ако взема талисмана си на изпита, ще се справя добре; ако изпия тази водка с тоник, ще бъда по-общителен; ако изпия това хапче, ще съм по-малко депресиран - това са само няколко примера според учените.

"След като вече очакваме, ще се получи точно конкретен изход. Нашите последващи мисли и поведение всъщност ще помогнат този изход да се случи", казват учените.

Според тях тази сила на очакването излиза извън отделния индивид. Тя може да дойде от някой друг. Например само ако наблюдавате хората или ги карате да се чувстват по-специални, може също да доведе дадена ситуация до желан изход, като например да накарате хората да работят по-усърдно или да се придържат към дадена задача по-дълго време.

Ето и ключовите изводи дотук: Служители, започвайте да мислите за вино. Шефове, започвайте да карате служителите си да се чувстват специални!

Прочита: 3879

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.