Събота, 27 Юли 2024

Как да запаметяваме успешно

Печат Е-мейл
15 Май 2012

 Забравете какво сте учили

Начинът, по който са ви учили да запаметявате уроците в училище, не е най-добрият - повтаряте едно нещо отново и отново. Ако забравите една дума или един ред, и всичко отива по дяволите. Но ако някой ви подскаже, се сещате, което означава, че информацията е в мозъка ви. Затова, вместо да повтаряте едно и също нещо, запаметете тези интересни картини и ги сложете на място в паметта си, откъдето можете да ги измъкнете лесно. Например, представете си офиса си, дома си, пътя, по който отивате до работа. Ще забележите, че си спомняте всичко с подробности.

Имена и лица

Когато се срещате с някого, когото не познавате, основното е да се огледате за някаква негова отличителна черта - голям нос, гъсти вежди, белег, трапчинки, каквото и да забележите на пръв поглед. Ако например името на човека е Лари, асоциирайте го с някой известен с това име, като Лари Кинг или братовчеда Лари. И залепете тази асоциация към отличителната черта от лицето на човека. Например Лари има голям нос. Представете си братовчеда Лари върху носа на този човек и свържете картината с някакъв нестандартен налудничав образ. Следващия път, когато видите този човек, картината ще изникне в главата ви и вие ще си спомните името му.

Цитати и поезия

Когато се опитвате да запаметите стихове, измислете си картини и за тях. Ако например фразата е "на една страна захвърлил пушка", представете си как стоите насред една поляна и се излежавате под слънцето, а до вас стои вярното ви оръжие - пушката. И следващият стих е "на друга сабя ба две строшена", прибавете към предната картина и сабя от другата си страна, която е счупена на две. Може и да го напишете няколко пъти. Ако наистина разберете стихотворението, ще можете по-лесно да го запомните.

Прочита: 3048

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.