Петък, 01 Март 2024

Футболът увеличава нивата на тестостерон при мъжете и повишава сексуалното им желание

Печат Е-мейл
30 Март 2012

 

 Играта на футбол увеличава нивата на тестостерона при мъжете и повишава сексуалното им желание, установиха американски учени.

Те откриха, че нивата на половия хормон при мъжете нарастват с 30% веднага след края на мача. И дори един час след края на срещата нивата на тестостерона продължават да са с 15% по-високи от нормалното.

Количеството тестостерон нараства най-много при футболистите, които играят на предни позиции в мачовете, независимо от възрастта им, показва още проучването. Учените изследвали фермери от отдалечената племенна област Тсимане в Боливия, защото мъжете там обичайно имат много по-ниски нива на тестостерон. Местните мъже поддържат стабилно количество от половия хормон през целия си живот и не са склонни към напълняване, сърдечни заболявания и други болести, свързани с напредването на възрастта.

Увеличаването на тестостерона след игра на футбол се наблюдавало и при мъже, живеещи в САЩ и други индустриализирани страни. Откритието обяснява донякъде защо толкова много известни футболисти са забърквани в сексскандали.

"Поддържането на високи нива на тестостерон вреди на имунната система, така че е добре да се поддържат ниски нива на половия хормон в среда, гъмжаща от паразити и патогени, каквато е средата в Тсимане", заяви Бен Тръмбъл, студент по антропология в последен курс от университета във Вашингтон, който е съавтор на проучването.

Екипът от изследователи организирал футболен турнир за осем отбора на боливийската област. Увеличаването на нивата на тестостерона показва, че повишаването на хормона в резултат на състезание е основен аспект от човешката биология, който продължава да съществува, дори ако увеличава опасността от заболяване или инфекция.

Прочита: 3304

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.