Сряда, 23 Октомври 2024

Алчността ни прави лоши хора

Печат Е-мейл
22 Март 2012

 Колкото повече един човек забогатява и социалният му статус расте, толкова повече се забелязва тенденцията този човек да става неетичен. Това е изводът от ново проучване, чиято цел е била да разкрие връзката между финансите и етиката.

Проучването е включвало седем индивидуални експеримента - лабораторни и в реални условия. "Заемането на предпочитана позиция в обществото в повечето случаи предизвиква един и същи психологически ефект на изолация от другите", казва психологът Пол Пиф от университета Бъркли в Калифорния. "Човек с висок статут все по-малко усеща какво влияние има личното му отношение върху останалите хора. Като резултат, поне според изследването, той е по-склонен да нарушава правилата".

Тези резултати идват в момент, в който социалното напрежение спрямо богатите е особено силно. Но заключенията означават ли, че алчността е знак за богатство? Заможността разваля ли човека и трябва ли обществото и елитът да са равнопоставени?

На тези въпроси Пиф и екипът му се опитват да отговорят чрез науката. По време на първите им два експеримента те проследяват трафика на кръстовище в Сан Франциско, отбелязвайки марките и моделите автомобили. Както знаем, колата е основен показател за социален статус. Учените са проследили зависимостта между марката автомобил и нарушенията, които шофьорът му извършва. Грубото държане нараствало заедно със статуса и обикновено собствениците на много скъпи коли били два пъти по-нахални от онези с по-скромни автомобили.

В следващия експеримент учените използвали тийнейджъри, вкарани в реална житейска ситуация. Те трябвало да решат какво ще правят, ако платят в магазин с 10-доларова банкнота, а им върнат ресто до 20 долара. Децата от семейства с по-нисък социален статус се оказали по-честни.

"Това изследване е важно, защото показва, че понякога хората се държат лошо не защото са отчаяни или в безизходица, а защото се чувстват властни и имат нужда да упражнят тази власт. Особено съм впечатлен, че резултатите са категорични, след като направихме седем различни експеримента с различни методи за работа. Това не само е успешен проект, но и показва дълбок поглед на причините хората да лъжат, мамят и крадат", заключават от екипа.

В изводите към изследването се казва още, че неетичното държане е предизвикано от алчност, която прави хората безразлични. Те се изолират от ефекта на действията си и не изпитват нужда от нови социални контакти.

Прочита: 3326

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.