Събота, 27 Юли 2024

Kак ни карат да харчим и ядем повече в ресторантите

Печат Е-мейл
22 Март 2012

 Без да се усетим, в ресторантите ни манипулират да ядем и съответно да харчим повече. Обърнете внимание на менюто - има цена срещу определена храна или напитка, но е написано само числото, без "лева" или "лв.", като целта е така да се фокусираме върху онова, което ще поръчаме, а не колко ще ни струва.

В някои менюта има снимки на ястия и коктейли, което е добре - все пак е хубаво да видим какво ще ни поднесат. Точно на това залагат ресторантьорите - че ще предпочетем да поръчаме нещо, което сме видели, макар и на картинка, и най-вероятно без да обърнем внимание, че то е едно от скъпите предложения в менюто.

Комбинираните менюта често ни струват повече пари, а и поемаме повече калории. В първия момент може би си казвате, че наистина е по-изгодно да дадете 1-2 лева повече, но да получите по-голяма напитка или екстра порция. Пресметнете първо колко струват нещата, които наистина искате, поотделно и после в комбинирано меню. На всичкото отгоре, имайки повече храна пред себе си, ще изядете по-голямо количество от нормалното, а може би и още малко, за да не "остане", все пак сте си го платили.

Правило ли ви е впечатление, че в някои заведения за хранене музиката е малко по-силна от обичайно и дори се налага да викате, докато поръчвате или разговаряте със събеседника си. Управителят на ресторанта знае, че силната музика ви кара да ядете по-бързо и да си тръгнете по-бързо, т.е. да освободите място за следващите клиенти, а може би да си поръчате още, тъй като не се чувствате сити - нужни са 20 мин. на стомаха да изпрати сигнал до мозъка, че вече сте се нахранили и не ви се яде повече.

Вероятно са ви питали какво ще пиете още преди да отворите менюто - не е от учтивост, а защото консумацията на алкохол стимулира апетита, съответно увеличава размера на поръчката и количеството на погълнатите нездравословни калории.

Прочита: 2952

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.