Събота, 27 Юли 2024

Колко е важно да не бъдеш любезен

Печат Е-мейл
11 Декември 2011

 

 През 1948 г. легендарният бейзболен мениджър Лео Дюроше заявява, че "добрите момчета свършват последни". Въпреки че по-късно той отрича да е изричал тези думи, неговото съжаление обобщава популярния и песимистичен възглед за човешката природа.

Когато става въпрос за успех и постижения, хората приемат, че пътят към върха е свързан с етични и морални компромиси. Може би на някои им се налага да крещят като Стив Джобс, а на други - да прекрачват границите като Гордън Геко, но основният смисъл си остава един: тези, които печелят в живота, не се подчиняват на същите правила като останалите. Може би точно заради това и печелят.

Парадоксално - поне във финансов аспект това наистина не е мит

Оказва се, че Дюроше и всички песимисти като него са прави: добрите момчета наистина свършват последни, или поне печелят значително по-малко пари. Според ново изследване, публикувано в изданието за социална и личностна психология от учените Бет Ливингстън от Корнелския университет, Тимъти Джъдж от "Нотр Дам" и Чарлиз Хърст от университета в Западно Онтарио, нивата на "любезност" при мъжете са обратнопропорционални на техните доходи.

Налага се да потърсим дефиниция на термина "любезност". Съществуват шест аспекта на любезността: доверие, честност, отстъпчивост, алтруизъм, скромност и благоразположеност. Защо някой, лишен от тези качества, би трябвало да има конкурентно поведение на работното място?

За да разберем по-добре защо добрината е недостатък, е полезно да осмислим същността на несъгласието. Не всяка конфликтна личност е като Ари Голд от Entourage. Конфликтността не означава, че даден човек е социопат и обича да причинява болка на останалите. Хората, които попадат в спектъра на несъгласието, обикновено са почтени и често са описвани от заобикалящите ги като приятни.

Въпреки това конфликтните личности последователно демонстрират един специфичен недостатък - те са склонни да "защитават позицията си твърде агресивно по време на спор". Докато повечето любезни хора обикновено правят компромис в полза на колектива (тъй като споровете се приемат за нещо лошо), то конфликтните им колеги държат на своето. С други думи, те са по-склонни да се борят за това, което искат.

Ако искате повече пари, не бъдете склонни да отстъпвате от желанията си

За да проследят връзката между степента на конфликтност и доходите, учените започват да изследват набор от данни за близо 9000 души, които са излезли на трудовия пазар през изминалото десетилетие. Участниците в изследването са били интервюирани неколкократно за кариерата си, а освен това са попълнили и специален набор от психологически тестове за определяне на личността.

Любезността например се измерва чрез стандартни въпроси като: "Чувствате ли, че думата "любезен" ви описва като човек?" (където 1 означава конфликтен, а 5 - любезен) или "Доколко е вярно, че имате труден характер?" (1 - напълно си сътрудничите с хората около вас, 5 - трудно се разбирате с тях). След това тези оценки са били съпоставени с данните за доходите на всеки от анкетираните.

Резултатите от изследването не звучат обещаващо. На първо място, учените откриват, че жените на пазара на труда печелят много по-малко пари от мъжете. Дори след контролните въпроси за образование, брачен статус, работно време за седмица и продължителност на труда младите дами все още печелят средно с $4787 по-малко на година от своите колеги от силния пол - с други думи, разликата между доходите при двата пола е средно 14%.

Резултатите не изглеждат добре и за по-любезните мъже, които печелят близо 7000 долара по-малко в сравнение с по-конфликтните си колеги (за сравнение - любезните дами печелят едва $1100 по-малко.)

Изборът на професия също е тясно свързан с неконфликтността

В поредица от последващи проучвания изследователите констатират, че резултатите са сходни, което, от своя страна, е знак, че "добрите" момчета печелят по-малко дори в по-продължителен период от време и при повече изследвани променливи, сред които са включени и други недостатъци, както и предположението, че добрите хора си избират по-скромни професии.

Ето как изследователите обобщават своите данни:

Като цяло по време на първите три изследвания мъжете с една единица стандартно отклонение под медианата на любезността печелят средно 18.31 на сто (9772 долара годишно) повече от мъжете, които са с 1 единица стандартно отклонение над тази медиана. Междувременно това предимство при конфликтните жени е само 5.47% (1828 долара). Следователно доходите на конфликтните мъже са около три пъти по-високи от тези на жените.

За мениджъри се предпочитат хора, които агресивно отстояват своето мнение

Каква е причината за тази обезнадеждаваща връзка? Във финалното си изследване учените провеждат експеримент с 460 студента по бизнес администрация в голям южноамерикански университет. На студентите са представени осем хипотетични кандидати за работа, всеки от които е описан като умен, прозорлив и добросъвестен.

Разликата между кандидатите е в тяхната степен на конфликтност, така че някои кандидати са описани като много по-доверчиви, алтруистични и скромни в сравнение с други. След това студентите са помолени да преценят кой от кандидатите (сред които има както мъже, така и жени) е по-подходящ за ръководна позиция.

За пореден път резултатите се оказват притеснителни: кандидатите с по-висока степен на любезност са значително по-малко предпочитани за мениджъри, особено ако са мъже. От друга страна, жените, независимо от тяхната личност, имат съвсем малко по-голям шанс да бъдат предпочетени за такава позиция.

Е, не всички новини са лоши за добрите момчета. Според ново проучване любезността е най-важният критерий, според който жените избират своите дългосрочни партньори. Вярно, тя няма да ги направи по-богати, но може да им помогне в любовта, което уж правело хората много по-щастливи от щедрата заплата.

Прочита: 2503

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.