Петък, 22 Септември 2023

Предприемачи, които ще станат милиардери през 2011 г.

Печат Е-мейл
03 Януари 2011

Андрю МейсънИзминалата година беше добра за някои предприемачи с иновативни идеи. Кой би предположил, че човек може да стане милионер като продава купони по интернет?

Поради големия успех на компании като Groupon през 2010 г., 2011 може да се окаже дори още по-печеливша за тях, ако бъдат придобити от друга компания или пък излязат на борсата. Вижте кой може да се превърне от милионер в милиардер през следващата година, според Investopedia.com:

Андрю Мейсън - Groupon

Всеки ден абонатите на Groupon получават купон за покупка или услуга в някаква компания в техния град. Ако някакъв определен минимален брой хора закупят купона в 24-часов срок, сделката е валидна.

Купувачите сами разпечатват купона и могат да го използват когато им е удобно. От 2008 г. насам уебсайтът на основателя и главен изпълнителен директор на Groupon Андрю Мейсън се е разраснал до печалба от 350 млн. долара през тази година.

Базираната в Чикаго компания се оценява на 1.35 млрд. долара и мнозина се чудят как Мейсън планира да продължи да разраства бизнеса си. През октомври имаше слухове, че Мейсън е отказал оферта от Yahoo! на стойност между 3 и 4 млрд. долара.

Наскоро се твърдеше, че Google са предложили 5.3 млрд. долара, но и тяхното предложение е било отхвърлено. Ако не искат да бъдат купени, тогава какво остава? Има слухове, че Мейсън и инвеститорите в неговата компания планират да я листнат на борсата в близко бъдеще.

Марки Пинкус - Zynga

Базираната в Сан Франциско компания Zynga е известна като производител на интернет игри като FarmVille и Mafia Wars, които станаха известни в социални мрежи като MySpace и Facebook. Потребителите на игрите на Zynga си купуват виртуални жетони през PayPal или с кредитна карта, а компания прави пари и от партньорството си с други компании, които предлагат услуги. Zynga е основана едва преди три години, но CEO-то и съосновател Марк Пинкус е разраснал дейността й значителни и компанията вече има над 1300 служители и 13 офиса по света. Засега няма слухове за изкупуването на компанията, но Пинкус значително е увеличил интересът към нея като продава дялове на инвеститори.

Стойността на компанията се оценява на около 5 млрд. долара, а руската Digital Sky Technologies купи акции на Zynga за 180 млн. долара през 2009 г. През тази година Softbank и Google купиха акции за общо 300 млн. долара.

Джери Стопелман и Ръсел Симънс - Yelp Inc.

Двама от бившите софтуерни инженери на PayPal - Джереми Стопелман и Ръсел Симънс, са сред основателите и ръководителите на успешната интернет компания Yelp. Потребителите на Yelp допринасят към уебсайта, който позволява на членовете му да разглеждат ресторанти и различни компании. В него могат да търсят и хора, които не са членове на сайта, а той действа като интерактивен справочник Жълти страници с карти за Канада и САЩ.

Стойността на компанията е неизвестна, но има информации, че приходите на Yelp за 2010 г. са 50 млн. долара. Дали на хоризонта се задава изкупуване на тази разрастваща се компания? Възможно е, въпреки че това дали Стопелман и Съмънс имат потенциала да станат милиардери през 2011 г. е по-малко сигурно. Твърди се, че през 2009 г. двамата са отказали оферта от Google на стойност 500 млн. долара.

Джак Дорси, Ивън Уилямс, Биз Стоун и Дик Костоло - Twitter

Ако не знаете какво е Twitter, значи все още живеете в някоя пещера. Социалната мрежа, в която постовете са ограничени до 140 знака, отчита значителен ръст на потребителите през тази година, като всички от деца до знаменитости обясняват какво се случва в ежедневния им живот. Twitter има 190 милиона потребители. Не е зле за сайт, който първоначално се смяташе, че ще е по-малко интересна версия на Facebook.

Основателите Джак Дорси, Ивън Уилямс, Биз Стоун и CEO-то Дик Костоло генерираха приблизително 150 млн. долара приходи през тази година. Растежът на компанията вероятно ще продължи на фона на продължаващите сериозни инвестиции от страна на компании за дялово инвестиране и повечето възможности компаниите да си плащат за реклама на сайта. Въпреки че през 2009 г. имаше слухове, че Apple се е интересувала от закупуването на Twitter, социалната мрежа си остава собственост на основателите й. Размерът и плановете за бъдещото й разрастване карат мнозина да се чудят дали евентуално IPO е част от нейното бъдеще.

Филип Роуздейл - Linden Lab

Базираната в Сан Франциско Linden Lab е известна с много популярната виртуална игра Second Life, която предлага на потребителите възможност да живеят напълно различен живот (или пък същия, ако изберат) от настоящия. Използвайки собствено проектиран аватар, жителите на Second Life участват в обществото като извършват различни дейности или завързват социални контакти и дори могат да купуват имоти, или да обменят услуги.

Основателят на Linden Lab Филип Роуздейл основава компанията през 1999 г. и е известен с това, че създава корпоративна култура основана на възнаграждението, която насърчава 245-те му служители да си изпращат "любов" когато се представят добре. Странната корпоративна култура обаче се простира до финансовите отчети на компанията, тъй като печалбата й пазарната й стойност са неизвестни. Въпреки това, наскоро имаше слухове, че Microsoft се интересува от придобиването на Second Life. Нито една от двете компании обаче не е потвърдила подобно нещо.

Прочита: 3553

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересно от света

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.