Вторник, 27 Септември 2022

Раздадоха Икарите, най-много за Теди Москов

Печат Е-мейл
29 Март 2011

Теди Москов"Нордост" - постановка на младата режисьорка Василена Радева в Младежкия театър "Николай Бинев", заслужи наградата "Икар" за най-добро представление през м.г.

"Нордост. Приказка за разрушението" от Торстен Бухщайнер е създаден върху факти и документи спектакъл, който връща към трагедията в московския "Театър на Дубровка" през октомври 2002 г. Тогава чеченски бойци взеха за заложници около 800 души, присъстващи на представление на мюзикъл.

Теди Москов спечели най-много статуетки, присъждани от Съза на артистите на Международния ден на театъра. Той е режисьорът на годината за "Сирано дьо Бержерак" в Народния театър "Иван Вазов" и "Възгледите на един пън" във Варненския куклен театър.

"Сирано дьо Бержерак", който имаше пет номинации, взе и още две награди - за сценография - на Чавдар Гюзелев, и за майсторско техническо осъществяване на спектакъл. (вижте всички номинации)

На церемонията беше отбелязана 90-годишнината на Съюза на артистите в България (САБ). С видеозапис лекуващият се председател на САБ Христо Мутафчиев поздрави всички и припомни историята на съюза в неговите 90 години.

Зам. председателят Валентин Танев представи първите двама стипендианти на съюза, студенти, завършващи НАТФИЗ.

Мариус Куркински заслужи "Икар - 2011" за главна мъжка роля в моноспектакъла "Български разкази", копродукция на Пловдивския театър и продуцентската къща "Артишок".

За главна женска роля бе отличена Ирини Жамбонас в постановката "Канкун", копродукция на Малък градски театър "Зад канала" и Пловдивския театър.

При поддържащите роли победителите са Цветана Манева като Клитемнестра в "Електра"в театър "София" и Иван Бърнев в "Полет над кукувиче гнездо" в Народния театър.

Наградата за изключителен творчески принос към българския театър получи Тодор Колев.

Наградата за цирково изкуство е за Енчо Керязов за значими постижения в областта на съвременната акробатика и силовата еквилибристика.

Другите награди "Икар - 2011":

- За дебют - Павлин Димитров за ролята на Обичащия в "Първа любов", реж. Нина Боянова, продуцент: "Н2О Филм";

- За авторска музика или оригинално музикално оформление - Александър Деянов и Мария Илчева за "Ноктюрно — от прахта до сиянието", реж. Ирина Дочева, Сдружение за съвременно алтернативно изкуство "По действителен случай";

- За куклено изкуство - Рин Ямамура (японка, омъжена за българин) за сценографията на "Цар Шушумига", реж. Катя Петрова в Драматично-кукления театър "Константин Величков" — Пазарджик;

- Критически текст - Ина Божидарова за книгата "Драматургичната адаптация. (от драматизация към постмодерен текст за сцена".

- "Златен глас" за дублаж - Александър Воронов за дублаж в сериала "Щури съседи";

Министърът на културата Вежди Рашидов даде награди за най-добър мениджмънт на Народния театър "Иван Вазов" и на Кукления театър в Пловдив.

Прочита: 5769

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ български звезди от екрана

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.