Понеделник, 11 Декември 2023

14% от българите са влюбени в колата си

Печат Е-мейл
22 Януари 2010
Проведено неотдавна социологическо проучване по поръчка на международна петролна компания на българския пазар показва, че българинът е силно емоционално привързан към своя автомобил и гледа на него като на верен партньор в живота. Нещо повече - 14 на сто от нашите мъже дори признават, че са влюбени в колата си, независимо дали става дума за оцелялата от соца трошка, която постоянно се нуждае от ремонт, или бляскавата лимузина, предизвикваща смесени чувства от завист и възхищение сред околните.
Повечето европейци възприемат автомобила като обикновено средство за придвижване, без което не може. Не така обаче стоят нещата с българските мъже.
Две трети от тях откровено заявяват, че обичат возилото си, че се гордеят с него и шофират с най-голямо удоволствие, сочи проучването. За разлика от времето преди демократичните промени, когато автомобилът се възприемаше по-скоро като лукс, през последните две десетилетия той се превърна в съвсем достъпно удобство.
В момента половината български семейства притежават поне една кола. Проблемът е, че повечето са стари или внос “втора ръка” от чужбина. Затова и доста често се развалят, а от цените на резервните части и услугите в сервиза на човек му се изправят косите! Нищо чудно, че мнозина предпочитат да запретнат ръкави и сами да ремонтират возилото си, разчитайки на собствената си сръчност и изобретателност. За да подкрепи привържениците на “направи си сам”, бе лансирана национална кампания под наслов “Аз обичам колата си”.
14 на сто от сънародниците ни признават, че поправянето на личния им автомобил е една от малкото им радости в живота. В същото време това е и повод за социални контакти на паркинга пред блока, тъй като винаги се намират услужливи съседи и приятели, готови да се притекат на помощ с полезни съвети.
Оказва се, че много често автомобилите са “по-изправни” от самите нас! Всеки четвърти шофьор в България води возилото си поне 2 пъти годишно на сервиз, сочи социологическото проучване. В същото време едва един на 10 български мъже признава, че е посетил лекарският кабинет.
И още нещо любопитно - голяма част от българите имат “усещането”, че колата им е от мъжки или женски пол. Те смятат, че не само жената, но и колата се отличава със своя собствен характер и нрав. Затова често ще чуете шофьорите да се обръщат гальовно към автомобила си с нежни именца като Мерчана, Сиси, Пиджо, Фичо и пр.
Прочита: 1954

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересно от България

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.