Събота, 08 Май 2021

Къпините - вкусни и полезни

Печат Е-мейл
05 Септември 2011

 Къпините са не просто едни от най-вкусните горски плодове. Те съдържат хранителни вещества, които осигуряват редица ползи за здравето. Плодът е с високо съдържание на витамин C - два пъти повече, отколкото при боровинките, а той е жизненоважен за имунната система, спомага и понижаването на кръвното налягане, обяснява Урсула Аренс. Освен това подобрява усвояването на желязо.

Къпините имат по-високо съдържание на фибри, в сравнение с останалите плодове. Една пълна шепа с къпини съдържа около 8 грама фибри, което е два пъти повече от две шепи смляна пшеница.

Фибрите са важни за правилното функциониране на червата, те спомагат и за поддържане на здравословно тегло. Освен това подобряват здравословното състояние като понижават нивата на холестерола.

Любимият горски плод е богат и на танин. Когато се постави върху кожата, танинът има свойството да стяга тъканите, спомага за свиването на кръвоносните съдове, намалява незначителното кървене. В традиционната медицина къпините са били използвани за лечение на рани.

Те съдържат антоциани - група растителни пигменти, за които се смята, че имат антиоксидантни свойства. Някои антоциани потискат растежа на туморните клетки. Освен това съдържат и химическото вещество C3G, което принадлежи към групата на флавоноидите, а те са ефективни в борбата срещу рак на кожата и на белите дробове.

Къпините са богати и на лутеин. Той защитава окото от развитие на пигментация в макулата - областта, чувствителна на светлина, която се намира в ретината. Лутеинът помага да се предотвратят уврежданията, причинени от слънчевата радиация.

Горският плод е отличен източник на минерала манган. Само една шепа къпини доставя на организма половината от необходимия ежедневен прием на минерала. Манганът помага на тялото да формира съединителна тъкан, която има основна роля за изграждането на здрава костна структура.

Съдържа и фолиева киселина, известна още като витамин B9, която има основна роля при клетъчното деление и растежа на клетките. За бременните жени е препоръчително да я приемат, с цел намаляване увреждания на плода.

Прочита: 2389

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.