Сряда, 08 Февруари 2023

Белите вина увреждат повече зъбите от червените

Печат Е-мейл
26 Октомври 2009
Белите вина увреждат повече зъбите от червените, установили германски учени.
Те открили, че белите вина като “Шардоне” и “Пино Гриджио” изтъняват емайла по-бързо от червените вина като “Мерло” и “Бордо”. Учените считат, че продължителната консумация на бяло вино разрушава защитния слой, в резултат на което зъбите става по-чувствителни към студено, топло и сладко.
Докато пиещите червено вино са наясно, че то може да остави грозни петна по зъбите, вредата от белите вина не е така известна.
Учени от университета “Йоханес Гутенбер” в Майнц, Германия, изследвал последиците от пиенето на осем червени и бели вина от Германия, Франция, Италия и Испания върху взет от зъбите на мъже и жени на възраст между 40 и 65 години емайл. Той престоял във вината 24 часа и след това бил анализиран под микроскоп. Престоялият в бяло вино емайл бил по-увреден от този в червените вина.
“В рамките на това изследване може да се предвиди, че честата консумация на бели вина може да причини сериозно увреждане на зъбите”, посочва един от авторите на изследването д-р Брита Вилершосен.
Прочита: 2702

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.