Събота, 27 Юли 2024

Да живеят тлъстините

Печат Е-мейл
31 Март 2010

Тара ЛинСписание “Ел” наруши последното табу в модата и постави на корицата си пълни манекенки, съобщи в. “Обзървър”. Специалното издание на списанието е посветено на модата за пълните. На корицата е манекенката Тара Лин, която има “прелестни тлъстинки на корема”.

 

Само преди месец италианското сп. “Вог” пусна раздел в интернет изданието си “Вог с извивки”, посветено на мода и козметика за по-едри жени. През януари темата за пълните фигури пое и американското списание “V”.

Миналият септември въпросът отново беше актуален, когато дизайнерът Марк Фаст реши да използва по-едри манекенки на ревю в Лондон и това предизвика оставки в екипа му.

Според някои с решението на сп. “Ел” да постави под въпрос националния стереотип за слабите и елегантни парижанки пада и последният бастион на естетиката за свръхслабите жени, която е покорила света на модата. Мнозина обаче се съмняват, че французите ще приемат идеята за по-едро тяло. Според тях този брой на “Ел” е само изключение, а не тенденция.

Макар и показателите им да са много по-добри, отколкото на американките и британките, французойките също наедряват. По статистически данни 42 процента от тях са с наднормено тегло или затлъстяване. При мъжете вече 51 процента са официално пълни или затлъстели.

Размерите в модата са болен въпрос в развитите държави. Този месец избухна скандал в Австралия, когато дизайнерката Розмари Мейсик каза, че няма да прави дрехи над 48 номер, защото по-големите “поощряват нездравословен начин на живот”. Тя беше критикувана също, че има дрехи с твърде малки номера, които също не са признак за здравословен живот.

Германското списание “Бригите” тази година обяви, че вече няма да работи с професионални модели, защото те са кльощави и снимките трябва да бъдат ретуширани, за да изглеждат по-закръглени.

Карл Лагерфелд пък нападна веригата “H&M”, защото пусна моделите му във всички размери, а не само в малките, които са за слаби жени. Той заяви също, че никой не иска да гледа на ревютата пълни манекенки. Лагерфелд каза пред сп. “Фокус”, че модата е за “мечти и илюзии”, а не за действителността.

Хората, които не одобряват кльощавите манекенки, изтъкват, че явлението е свързано с хранителни разстройства и натиск върху младите жени.

Прочита: 6187

Коментари (1)

...
Не мога да разбера, какъв е проблема да има мода и за пълните???
От както свят светува има слаби и пълни хора и едните и другите искат да са добре и модно облечени. Предпочитам да гледам по улиците пълните жени облечени добре със самочувствие отколкото пълни навлекли някакви "чували" поради липса на красиви модни облекла проектирани съобразно тяхната фигура. Що се отнася до здравословния проблем Тара Линн е пълничка но в никакъв случай не ми изглежда болна или със здравословен проблем, може би е на крачка от болестното наднормено тегло но същото мога да твърдя и за прекалено слабите модели който са дори на по малко от крачка до анорексията и булемията
Bobi , 10 февруари 2012 14:17

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ световните модели

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.