Вторник, 23 Юли 2024

Правилата на интелигентния флирт

Печат Е-мейл
13 Януари 2011

 Той гледа ли ме? Тя усмихва ли ми се? Флиртуването е забавно и вълнуващо, но знаете ли, че то е също така съществена част от нашата еволюция?

Това кокетно и чувствено взаимодействие между мъжа и жената е всъщност критичен компонент от човешкия живот, който е улеснявал установяването на връзка между половете, откакто съществуваме. Но кога става прекалено? И кога не е достатъчно?

Част от човешката ни природа е да бъдем привличани и да проявяваме интерес към другия пол. Извън физическото и духовно привличане към определен човек психолозите са открили, че има инстинктивен, вроден еволюционен подход към привличането, който е фокусиран върху репродуктивния успех с определен човек. Всички онези внезапни, безобидни флиртове изглежда обслужват една по-сериозна функция.

С развитието на човечеството се е развило и изкуството да флиртуваме, въпреки че има определени аспекти на това изкуство, които са останали непроменени. Целта на флирта, независимо дали е преднамерен или не, винаги е била да се привлече вниманието. Подобно на цветната опашка на пауна или на разкошната грива на лъва, хората се подготвят, за да привлекат вниманието на потенциалния си партньор.

Флиртуването, като повечето форми на комуникация, се управлява от редица социално приети, неписани правила. Най-важното правило, което трябва да се запомни, е "Изкусният успява". Едва ли искате да подходите толкова недодялано, че директно да попитате: "Харесваш ми, а ти харесваш ли ме?". Едва ли искате обаче и да останете незабелязана... При флирта, всъщност, всичко, за което става въпрос, е тръпката от гонитбата, преследването - едва ли някой обича да печели играта, без поне малко предизвикателство.

Нека да видим какво постановяват правилата на флиртуването.

Първо, важно е да разберете, че си има време и място за флиртуване, дори и това да не е споменато в Еклисиаст. Подходящи места за флирт са барове, партита, училища, места за отдих и забавления и в определени случаи - работното място. Подходящото "количество" флирт е пряко свързано с времето и мястото.

Всеки има различен стил на флиртуване, което прави индивидуалния подход уникален. Има тип на флиртуване, който ще ви позволи да се доближите до потенциалния партньор, но има и флиртуване, което може да ви превърне в персона нон-грата.

На работа, например, е важно да задържате флирта на ежедневно, приятелско ниво. Границата между флирта и сексуалния тормоз може да се окаже не толкова дебела, което би било сериозна обида, особено в работната среда.

Хората се "пускат" да флиртуват по много различни причини. Една от приоритетните е просто да поласкаят някого - правят се комплименти, разменят се усмивки и други подобни безобидни закачки, които могат да помогнат на социалните взаимоотношения. От друга страна, има форма на флирт с определената цел да бъде привлечен потенциален партньор, понякога наричана "преднамерено флиртуване". При тази форма е наистина важно да се подбират внимателно факторите "къде" и "кога".

Първата стъпка за започване на флирт е да се установи контакт с очите. Някои използват техниката втренчен поглед и усмивка, докато други предпочитат кратки погледи и отместване на очите. Независимо кой подход избирате, играта е започнала! Сега трябва да приближите обекта (и мъжете, и жените могат да се приближат - това е все пак 21 век!). Следващата стъпка е да изтълкувате езика на тялото, което понякога може да ви се стори, че изпраща смесени сигнали, ако не наблюдавате внимателно. Жената използва специфични сигнали, за да разкрие, че е заинтересувана от определен мъж. Тя, например, ще се смее, ще си усуква косата, ще докосва бързо ръката на мъжа, ще се усмихва и ще гледа право в очите. Мъжете, от своя страна, отвръщат на интереса, като заемат спокойна поза, поддържат директен контакт с очите и се накланят близо до потенциалната избраница.

Но по-важно от езика на тялото е започването на добър разговор. Бъдете изобретателна, забавна и интелигентна. Най-важното Най-важното - бъдете себе си. Интригуващ разговор ще разкрие много повече за вас, отколкото прикритите сигнали. Ако човекът е заинтересуван, разговорът ще бъде жив и същевременно спокоен и ще задържа вниманието на потенциалния партньор.

Как разбираме, че флиртът е неуспешен? Ако човекът, който сте избрали, отбягва контакта с очи и търси връзка с приятелите си, може да се обзаложите, че вероятно не се интересува.

Флиртуването изисква практика и има също така някои сериозни "за" и "против", които трябва да се имат предвид, например:

- Не използвайте дразнещи или груби изрази, за да започнете разговор. Като начало на разговор може да използвате коментар за времето или просто да направите комплимент. Ако не се чувствате уверена, опитайте: "Здравей, казвам се..." - това е лесно и звучи приятелски.

- Не бъдете твърде самоуверена - опитвайте се да избягвате твърде много физически контакт, представите на хората за личното им пространство варират много.

- Опитайте се да се уверите, че човекът, към когото смятате да се насочите, е възможно да бъде заинтересуван от вас. Ако през първите 10 минути усетите, че разговорът върви към края, приключете.

- Избягвайте да флиртувате с хора, които имат сериозна връзка или са женени. Това неизбежно води до проблеми.

- Не бъркайте приятелското отношение с флирт. Някои хора са комуникативни и отворени по природа, така че не смесвайте сигналите.

- Отпуснете се! Ако изглеждате притеснена и изнервена, с нищо няма да помогнете разговорът да потръгне. Флиртуването е инстинктивен и естествен процес, който трябва да бъде вълнуващ и да носи радост. С правилната комбинация от увереност и комуникация ще станете майстор на изкуството "флирт" за кратко време!

Прочита: 9455

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ света на любовта

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.