Събота, 03 Юни 2023

Автомат "Калашников" - най-доброто оръжие на ХХ век

Печат Е-мейл
05 Юли 2011

 АК-47 - автомат "Калашников", образец 1947 г., е автомат, създаден през 1947 г. от Михаил Калашников. Признат е за най-доброто оръжие на ХХ век. Лесната поддръжка, надеждност и простота на боравене го прави предпочитан по целия свят. Американските войници във Виетнам са захвърляли техните "черни пушки" (М16) , ако им попаднела руската класика.

Създаден на базата на немския МР-43/44 (Sturmgewehr 44), АК-47 има конструктивни подобрения, които го правят многократно по-надежден и съответно по-популярен от неговия първообраз. Автомат "Калашников" работи безпроблемно след потапяне във вода или кал, заравяне в пясък и прегазване от брониран военен джип.

Официално са произведени повече от 100 млн. броя, като производството продължава и до днес. В това число не се включват негови имитации, като например китайския "Тип 56", от който в Китай са произведени над 15 млн. броя. Повече от 50 армии го използват като основно оръжие.

Генерал-лейтенант Михаил Калашников е награждаван многократно, включително и два пъти с орден "Герой на социалистическия труд", но въпреки огромния брой на неговото оръжие в употреба по света той не е получил никакво заплащане от тези продажби.

"Калашников" присъства в националните символи на някои страни:

На герба и флага на Мозамбик, на герба на Зимбабве, в герба на Буркина Фасо автомат "Калашников" присътства от 1984 до 1997 г., в герба на Източен Тимур. "Калашников" е изобразен на емблемата на Хизбула. Във видеоизявленията на Осама бин Ладен винаги присъства АК.

В Египет, на брега на Синайския полуостров, е издигнат паметник на автомат "Калашников". Садам Хюсеин имал позлатен АК. В Афганистан образът на АК се бродира върху килимчета.

В навечерието на 450-годишнината от влизането на Удмуртия в Русия Централната банка на Русия издаде монета с образа на автомат "Калашников" с номинална стойност от 100 рубли.

По повод 60-годишния юбилей на АК Нова Зеландия издава монета.

Руският баскетболист Андрей Кириленко, играещ в NBA за "Юта Джаз" под 47 номер, получи прякор "АК-47".

Рокмузиканти си поръчват китари във вид на "АК-47". Възможно е да се напиеш с водка "Калашников". В някои африкански държави кръщават децата си Калаш в чест на автомата.

Макар че Михаил Калашников казва, че изобретил оръжието за защита, а не за убийства, от него са загинали повече хора, отколкото от което и да е друго оръжиe.

Прочита: 3422

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ любопитни новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.