Сряда, 08 Февруари 2023

Как да се справим с капризите на детето

Печат Е-мейл
22 Октомври 2009
Децата на възраст от 1 до 3 години често са капризни, раздразнителни и неочаквано могат да проявят своеобразни истерични реакции, като например да започнат да се дърпат, тръшкат и въргалят по земята, при това издавайки ужасяващи крясъци.Това е нормално за тяхната възраст, твърдят специалисти. Децата не се опитват да ви манипулират, защото просто не умеят да правят това. Фактът е, че те разбират много повече думи, отколкото използват в своята реч, но поради неспособността да изразят това, което искат, се поражда чувството на раздразнение.
Родителите трябва да се научат да реагират правилно на подобни раздразнения. Как?
Ето няколко предложения:
1. Никога не губете самообладание, тъй като вашият вик само ще засили пристъпа. Дори това да става на обществено място и на вас да ви се иска да прекратите всичко по-бързо, защото се притеснявате “какво ще си помислят хората”, опитайте се да останете спокойни.
2. Не излизайте демонстративно от стаята, тъй като по този начин детето ви ще се почувства изоставено. Останете с него и го вземете на ръце.
3. Не отстъпвайте на своето дете, в противен случай то бързо ще се научи да използва тази тактика за постигане на желаното.
4. Често детето ни плаши със своите истерии, но вие не трябва да показвате, че сте изплашени или объркани.
5. Когато кризата приключи, опитайте са да поговорите с детето. Кажете му с усмивка: “Може би сега ще ми кажеш, когато вече си се успокоил, какво стана, защото аз нищо не разбрах?”. По този начин вие ще покажете, че по-лесно се постига желаното, ако се използват думите.
Прочита: 2441

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.