Събота, 27 Юли 2024

По следите на изгубените езици

Печат Е-мейл
19 Юли 2012

 Корниш

Корниш се е говорил някога от местното население на в графство Корнуол, разположено на полуостров в най-югозападната част на Великобритания. Още по времето, когато римляните владеели острова, тук живеели келтите. През Средновековието наричали местното население "народът на рога". Местното население говорело келтския език корниш, за чийто последен монолингвистичен представител се считала Доли Пентрийт. Корниш е признат официално от кралицата през 2002 г., а от началото на 20 век се правят опити езикът да бъде възвърнат чрез билингвистични британци.

Манкски

Той е официален език на населението на остров Ман до средата на 19 век. Остров Ман се намира в архипелага на Британските острови, между Великобритания и Ирландия. През 13 век островът е бил част от Шотландия, а днес е владение на Обединеното кралство. Някога той е бил населен от келтите, а от 9 век на него започват да се заселват норманите. Манкският език е част от галските езици - в подгрупа, наречена "гаелски езици", от която произхождат някои съвременни езици, например ирландският, шотландският и корнуълският. Посочените езици нямат връзка с английския, който е част от германската група. Днес няма останали живи галски, тъй като те отмират при навлизането на латинския в района.

Убъхски

Убъхкският език е част от абхазо-адигейските (северозападнокавказки) езици, които се говорят в северозападната част на Кавказ и в районите около Черно море. Към тях се числят още адигейският, черкезкият и абхазкият. Конкретно убъхският се е говорел от убъхите, населявали района около гр. Сочи, които след Кавказката война са изселени в Османската империя - там те биват постепенно асимилирани от черкезите и забравят езика си. Интересен факт е, че узбъхският бил част от рекордите на Гинес като езика с най-много съгласни звуци.

Уарунга (Warrunga)

Той е част от австралийските езици - езиците на коренното население на Австралия - аборигените. Повечето от тях вече са отмрели, а това, което ги прави уникални, е фактът, че те нямат писменост и не са родствени с езиците на другите континенти.

Далматински

Той е романски език, сходен на румънския и говорен някога в Далмация, днешна Хърватска, като всеки град имал свое собствено наречие. Оригиналните записки на лингвиста са на италиански, като днес могат да се видят само преводите на немски.

Прочита: 59229

Коментари (1)

...
На снимката е обаче угаритски език
Оксана , 14 февруари 2013 17:05

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.