Понеделник, 20 Март 2023

Българките искат мъжът до тях да ги подкрепя, разбира и уважава, българинът е за чаровна и умна половинка

Печат Е-мейл
18 Ноември 2011

 Идеалният мъж за 70 процента от момичетата е разбиращ, подкрепящ, умее да изразява чувствата и се държи уважително с жените. Това показват резултатите от изследването "Бариери пред равнопоставеността", обявени от Стоила Бонгалова, директор на Български фонд за жените (БФЖ).

Проучването, осъществено в периода 20 октомври - 4 ноември от "Младежка програма на БФЖ 2009-2013", проследява нагласите сред младите хора на възраст 14-19 години към равнопоставеността между мъжете и жените и очертава образа на "идеалната жена" през погледа на момчетата и образа на "идеалния мъж" през погледа на момчетата.

Над половината от момчетата, участвали в анкетата, са посочили, че очакват от партньорката си да е "чаровна, умна, да умее да отстоява позициите си, да е разбираща и да се реализира в работата си", обяви Бонгалова. По думите й тези резултати показват, че образът на "куклата Барби", налаган през последните години, се отхвърля от младите хора.

Една пета от анкетираните момчета и момичета са заявили, че понякога се чувстват недооценени на основата пол.

"Девойките посочват, че в повечето случаи момчетата ги подценяват, смятайки ги за прекалено емоционални, наивни и по-слабо представящи се в различни сфери", отбеляза Бонгалова. Според нея в България растат плахи и склонни към подчинение момичета, които нямат нагласата, че сами трябва да извоюват правата си.

Изследването е част от националната младежка кампания "Месец на равнопоставеността 16 ноември-10 декември", която се организира едновременно в 13 български града. Сред планираните дейности в рамките на инициативата са обучителни семинари в училищата по въпросите за равнопоставеността между половете, форум-театри, кръгли маси с участието на деца, учители и родители, хепънинги и конкурси за есе и разказ, посочи Бонгалова.

Прочита: 2427

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.