Вторник, 18 Юни 2024

Тревога в детската рисунка?

Печат Е-мейл
17 Декември 2010

 Рисуването свидетелства за развитието на образното мислене на детето и неговата потребност за самоизява. Самите детски рисунки могат да бъдат много полезни за родителите, тъй като с тяхна помощ могат да разберат какви са интересите на детето, неговите страхове и преживявания, вътрешният му свят и мечти.

Наблюдавайки рисунките на своите деца, родителите могат навреме да забележат и отклонения в поведението надецата и при нужда да се обърнат към специалист.

Момчетата предпочитат да рисуват машини, техника, хора и битки. Момичетата - хора, къщи, природа и животни. Това е нещо като норма.

За изясняване на отклонения в здравето на децата детските психолози обикновено предлагат да се рисува по темите: "В детската градина", "Дом, семейство", "Какво сънувах", "От какво се страхувам" и др.

В рисунките на тема "В детската градина" интерес представлява взаимното разположение на фигурите на автора и връстниците му.

По-истеричните деца, независимо от реалното си положение, рисуват себе си в центъра на групата. При деца с невротични реакции на рисунката има малко връстници или изобщо няма. Това отразява проблемите им.

Пребладаващите сиви тонове и доминиране на черен цвят в рисунките показва понижено настроение. Обратно - ярките, светли и насите цветове показват активен жизнен тонус и оптимизъм.

Широките контури при рисунки с боички, големината на рисунката, отсъствието на предварителни скици и дорисуване показват увереност и решителност у децата.

Повишената възбудимост намира своя израз в неустойчивостта на рисунката, нейната размазаност или в голямото количество ясни, но пресичащи се лини.

На рисунката "Домът" се изобразява някаква семейна сценка с участието на роднините. При анализа се взимат предвид разположението на фигурите и особено близоста им до самото дете. Това определя степента на привързаност към един от родителите.

Внимание заслужава и размерът на фигурите, съотнесен с тяхната роля в семейството и авторитета за детето. Тревожно е, когато всички членове на семейството са нарисувани, а самото дете липсва.

В рисунките "Какво сънувах" изобразяването на страха е на първо място - независимо от възрастта, децата изобразяват чудовища, като особено изпъкват очите, голяма отворена уста, змии, паяци, кучета, тъмнина.

Следват земетресения, пожар, аварии, война, нападения на бандити и др. По рисунките се вижда - тези страхове символизират заплаха за живота. Когато децата са силно притеснени, те рисуват малко и предпочитат други занимания, твърдят от ezine.bg.

Прочита: 3837

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.