Събота, 27 Юли 2024

Жоро Илиев харчел по 6 милиона лева на месец

Печат Е-мейл
18 Ноември 2011

Жоро Илиев6 милиона лева! Ни повече, ни по-малко харчел всеки месец покойният президент на ВАИ Холдинг Георги Илиев през последните няколко години от живота си, преди куршумът да го застигне.

Определяният като една от знаковите фигури в организираната престъпност в България в периода на прехода към демокрация и пазарна икономика бе екзекутиран на 25 август 2005 г. пред заведението му „Буда бар" в курорта Слънчев бряг. Снайперист отне дъха му пред десетки свидетели.

Братът на основателя на ВИС Васил Илиев живял по-добре и от бохем преди убийството. Всеки божи ден негов подчинен зареждал от банката куфарче с 200 хиляди лева, които до малките часове на следващия ден заминавали по предназначение, разказват хора, получили привилегията да бъдат част от най-близкото обкръжение на Главния.

Куфарчето стояло в багажника на една от колите от кортежа на Илиев. Много хора. имали благословията на Илиев да бъркат в него, когато и колкото им се налага.

Сумата се харчела по заведения, купони, сметките се плащали с главоломни бакшиши.

Пачки се раздавали на певци, певици, оркестри... Имало е случаи в които Жоро пръскал десетки хиляди левове по чалгаджиите.

Един оттях бил Кондьо. Мургавият изпълнител на „Доко, Доко" имал късмета да пее на Главния в заведение в Слънчев бряг. За една нощ забогатял с внушителните 70 бона.

Проста аритметика показва, че на месец босът на ВАИ е пилял по 6 милиона лева, или 72 милиона годишно.

Долу-горе на 12 месеца Илиев подменял изцяло автокортежа си, който наброявал 3 автомобила. При такава огромна сума пари звучи логично босът да е заделял минимални средства настрани. Психолози обясняват, че престъпното съзнание е устроено така - бързи и нечестни пари се харчат лесно, без притежателят им да се замисля за „черните дни".

„Колите му бяха мерцедеси. Ако неговата S класа струваше 500 хиляди лева, за бронирането й доплащаше още около 1 милион евро. Шофьорите му не жалеха колите, юркаха ги до дупка, те бързо се износваха и всяка година купуваше нови коли за общо около 2 млн. евро", разказват свидетели.

Покойният бос се гордеел не толкова с мерцедесите си, колкото с двете си яхти. Прочутата „Маями", кръстена на съпругата му Мая Илиева, отдавна смени собствениците си и вече е в ръцете на туристическите предприемачи Йордан и Динко Диневи. За италианската яхта, дълга 24 метра, с 2 палуби и 4 супер луксозни каюти Главния броил близо 5 милиона евро.

„Разликата между него и всички останали милионери беше, че той караше яхта за 5 милиона, но чисто нова, без още никой преди него да я е карал, а останалите караха яхти втора употреба за 10 милиона, които всъщност струваха 5. Този детайл беше много важен за него, държеше на тези неща", разкриват познавали отблизо Жоро Илиев.

Малко известен факт е, че покойният републикански и балкански шампион по борба е кум на над 50 семейства. С Мая ожениха Коко Динев и Анелия, а също и Маги Желязкова и бившия борец Борислав Желязков - Боби Манекена.

Жоро много обичаше да кумува и когато някой от обкръжението му тръгнеше да се жени, настояваше да се изяви в тази роля. Кумството беше един вид развлечение за него, .защото всеки ден се чудеше какво да прави, в кой ресторант да отиде или в коя дискотека... Никога не парадираше с това какво подарява на младоженците. Никога не го провъзгласяваше с цел да се направи на интересен като други босове, които искаха да се покажат кой е по-по-ларж. Най-голямото удоволствие за него бе да даде на всеки колкото се може повече", казват още събеседници.

Неизвестен детайл от съвместния живот на семейство Илиеви е също и този, че някъде година преди разстрела Жоро и Мая сключили църковен брак в катедралата „Свети Александър Невски". Гражданският им съюз иначе е чак от 1994-та. Ритуалът минал тихо и без шумотевица, дори без купон сред най-най-близките. Венчал ги не кой да е, а лично патриарх Максим.

„Мая е жена с голямо сърце. Жена, която и на мравките прави път. Тя попи от характера на Жоро. Малко или много се научи от него. Нейният характер със сигурност се дължи на съвместния им живот. Няма как да се развиваш като човек по друг начин, при положение че имаш до себе си Георги Илиев. Двамата бяха уникално семейство. Задължително на всички значими празници, без значение дали са лични или календарни, двамата бяха заедно от сутрин до вечер. Жоро много държеше на нея, връзката помежду им беше много силна", разкриват близки на семейство Илиеви.

източник: Уикенд

Прочита: 17242

Коментари (1)

...
И какво от това ? Къде е сега ?
С престъпен живот се живее така- кратичко.
А е бил даже шампион , хубавец и с хубава жена също... С една дума - прецакал си е живота с голямата си алчност.
Не всичко е пари, приятелю, не всичко е пари...
Бедни, но горди .... , 27 август 2012 08:38

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ звездите в сянка

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.