Понеделник, 05 Юни 2023

Близостта до заведeния за бързо хранене е фактор за затлъстяване при учениците

Печат Е-мейл
24 Февруари 2012

 Учениците, чиито училища са съвсем близо до заведения за бързо хранене, е по-вероятно да затлъстеят от учениците, чиито училища са на четвърт миля или по-далече, според проучване сред милиони ученици, проведено от икономисти от Калифорнийския университет и Колумбийския университет.

Изследването цели да определи дали географската близост до заведения за бързо хранене може да бъде от значение и да стане причинна за затлъстяване.

Извадката на изследването е била голяма, с времеви обхват почти десет години, и включва толкова подробна географска информация, че учените са били в състояние да наблюдават нивата на затлъстяване сред ученици в едно и също училище преди и след отварянето на заведение за бързо хранене наблизо.

След коригиране за широк набор от променливи, включително доходите, образованието и расата, учените установяват, че нивата на затлъстяване са с 5% по-високи сред учениците, до чиито училища има в непосредствена близост пицарии, продават се бургери или пък има друго заведение за бързо хранене, в сравнение с учениците, които посещават училища, намиращи се далеч от подобни заведения.

"Ние сме напълно убедени, че това са достоверни и обективни оценки за ефекта на храната от заведения за бързо хранене върху затлъстяването на групата, върху която се фокусираме", казва Енрико Морети, професор по икономика в Калифорнийския университет и един от съавторите на изследването.

Прочита: 2802

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ грижи за здравето

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.