Учениците, чиито училища са съвсем близо до заведения за бързо хранене, е по-вероятно да затлъстеят от учениците, чиито училища са на четвърт миля или по-далече, според проучване сред милиони ученици, проведено от икономисти от Калифорнийския университет и Колумбийския университет.
Изследването цели да определи дали географската близост до заведения за бързо хранене може да бъде от значение и да стане причинна за затлъстяване.
Извадката на изследването е била голяма, с времеви обхват почти десет години, и включва толкова подробна географска информация, че учените са били в състояние да наблюдават нивата на затлъстяване сред ученици в едно и също училище преди и след отварянето на заведение за бързо хранене наблизо.
След коригиране за широк набор от променливи, включително доходите, образованието и расата, учените установяват, че нивата на затлъстяване са с 5% по-високи сред учениците, до чиито училища има в непосредствена близост пицарии, продават се бургери или пък има друго заведение за бързо хранене, в сравнение с учениците, които посещават училища, намиращи се далеч от подобни заведения.
"Ние сме напълно убедени, че това са достоверни и обективни оценки за ефекта на храната от заведения за бързо хранене върху затлъстяването на групата, върху която се фокусираме", казва Енрико Морети, професор по икономика в Калифорнийския университет и един от съавторите на изследването.
|