Неделя, 04 Май 2025

Кайсиите - интересни факти и суеверия

Печат Е-мейл
02 Септември 2010

 Латинското наименование на кайсията е Prunus armenica, което означава "арменска слива". Произходът на този плод не е категорично уточнен, заради широкото й разпространение, но най-вероятно е Индия.

В Армения кайсията е позната от древни времена, пренесена по пътя на коприната, и е отглеждана от толкова отдавна, че често тази страна се смята за нейната родина, което личи от латинското наименование.

Кайсията е заела интересно място във фолклора и традициите на различни страни. Така например китайците я асоциират с образованието и медицината, защото китайски философ от 4-ти век пр. Хр. разказва, че Конфуций е обучавал учениците си, използвайки дървен материал от кайсия.

Фактът, че сезонът на кайсиите е много кратък, е причината за популярния арабски израз, използван в Египет, "filmishmish", означаващ "в сезона на кайсиите", като отговор на прибързано дадено обещание.

В Америка, сред американските танкисти, кайсията е табу, заради суеверие. Танкистите не ядат кайсии, не внасят кайсии в танковете и не произнасят думата кайсия, защото се смята, че танковете "Шърман", произвеждани от американците и използвани за собствени и за нуждите на съюзниците по времето на Втората световна война, се повреждали, когато в танка имало консервирани кайсии.

В Англия вярват, че да сънуваш кайсии е добро предзнаменование за късмет.

Турският идиом "bundan iyisi "am'da kay's", който се превежда буквално "по-добро от това е само кайсия от Дамаск", се използва, когато нещо е станало по възможно най-добрия начин и от него няма нищо, което да е по-добро, освен вкусна кайсия от Дамаск.

Предлагаме ви два варианта на салата с пиле и пресни кайсии, в случай че обичате да експериментирате с нетрадиционни за нашата кухня кулинарни комбинации.

Салата с пиле и пресни кайсии: вариант първи

Продукти:

2 пилешки филета

4 големи, сладки кайсии

1 глава лук

целина

майонеза

сол

черен пипер

Приготвяне:

Задушете пилешките филета и когато са готови, ги нарежете на малки парченца. Нарежете кайсиите на малки парченца, лука - на ситно, и целината.

Поставете всичко в съд, добавете майонезата и посолете и подправете с черния пипер на вкус.

Салата с пиле и пресни кайсии: вариант втори

Продукти

1/3 чаша готов кисел сос (какъвто намерите в магазина)

3 супени лъжици майонеза

1 супена лъжица ябълков оцет

1 супена лъжица конфитюр от кайсии

3 стръка зелен лук

3 пресни кайсии

няколко стръка целина

2 пилешки филета

Приготвяне:

Задушете пилешките филета и когато са готови, ги нарежете на малки парченца. Нарежете кайсиите на малки парченца, лука - на ситно, и целината.

В съд, средна големина, смесете киселия сос, майонезата, оцета и кайсиевия конфитюр. Добавете лука, кайсиите, целината и пилето и объркайте добре. Охладете и сервирайте върху листа от маруля.

Прочита: 3016

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ светски новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.