Сряда, 01 Февруари 2023

Гибралтар - страшилище за морските вълци

Печат Е-мейл
22 Февруари 2012

 Сутрешната средиземноморска мъгла придава на високия скалист бряг призрачен вид. Огромната отвесна скала, с форма на каменен диск, забит в морето, изглежда страховито. Може би това е било причина векове наред проливът, който съединява Средиземно море с Атлантика, да се счита от финикийските, гръцките и римските мореплаватели за непреодолим.

По онова време мястото се наричало Калпе. По-късно високите варовикови стени от двете страни на Гибралтар - едната на европейския бряг, а другата Джебел муса на отсрещния марокански, били кръстени Херкулесовите стълбове. Те са част от Андалуските планини и са разделени от пролив, широк 15 и дълъг около 35 морски мили. През него със скорост 4 км/ч. към Средиземно море преминава водно течение. Първият, който със сигурност е успял да преодолее това страшилище за морските вълци, бил картагенецът Ханон през VI в. пр.Хр. Той превел своите 60 военни кораба, на които предстояло да колонизират западните африкански брегове.

Гибралтар е на испанска територия, но принадлежи на Великобритания. Това е последната колония, останала на европейска територия. Официално тук би трябвало да се говори английски, но човек по-често чува край себе си испанска реч. Още от времето на финикийците на тази страна се гледало като на военен обект и крепост, които контролират достъпа в Средиземно море от Атлантическия океан. Вероятно поради тази причина и днес в държавния герб има крепост и ключ.

Прочита: 2536

Коментари (0)

Напиши коментар

по-малък | по-голям
security image
Моля въведете показаните символи

busy
 

Най-четено ∙ интересни лайфстайл новини

Случайна снимка

Реклама Долу

Стани Приятел

Вие сте с Интернет Екплорър 6 (IE6).

Вашият браузър трябва да бъде актуализиран до версия 8, за да може да ползвате цялата функционалност на сайта.

Защо да актуализирам браузъра до 8? Майкрософт създаде Интернет Експлорър от начало, с по-добра сигурност, нови възможности и изцяло нов интерфейс. Голяма част от тези промени са направени благодарение на милиони потребители, които са тествали предварителната версия на новия браузър. Най-съществената причина за актуализация е подобрената сигурност. Интернет днес не е това, което беше преди пет години. В момента има опасности, които просто не съществуваха пред 2001-ва година, когато е създадена шестата версия на браузера. Интернет екплорер 8 прави сърфирането в мрежата фундаментално по-безопасно чрез предлаганата защита срещу вируси, шпионски програми и други онлайн рискове.

Свалете безплатно като посетите страницата на Интернет Екплорър 8.